Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘De jacht op het snoekje’ van Juhani...

Boek van de Week | ‘De jacht op het snoekje’ van Juhani Karila

0

Boek van Week 22

De beste en leukste boeken laten zich vaak het moeilijkst aanprijzen. Toch ga ik hier een poging wagen omdat ik ervan overtuigd ben dat heel veel mensen veel vrolijk zonnige uren zullen beleven aan De jacht op het snoekje.
We zijn in Finland, in Lapland, ‘het domme Oost-Lapland. Moeras en muggen. Boeit niemand.
Behalve ons.’

Het begint meteen al goed. De verteller dirigeert ons naar Lapland, naar het saaie deel, hij heeft flink wat te verhapstukken met dit stukje wereld, maar houdt er ook van. ‘Er is hier niemand, en dus is er ruimte.’ Meteen word je gewaarschuwd voor de muggen – ‘Hé makker, niet de modder wegvegen. Dat is een goeie bescherming.’ – voor de bodem tussen de pollen waarin je vast kan komen te zitten, en voor strepebenen, zo groot als helikopters. (‘Een dergelijke vlegel sleurt een volwassen mens de lucht in, steekt zijn prikker in je oog en slurpt je ingewanden naar buiten. Laat dan je uitgedroogde lijf in de wilgenstruiken vallen, waar je vel als wasgoed in de takken blijft wapperen.’) Hij neemt je mee naar het Stakenven, daar moeten we wezen, want daar woont ons snoekje. En dat snoekje moet tegen elke prijs gevangen worden, door de heldin van dit verhaal: Elina.

Elina moet en zal elk jaar de snoek uit het Stakenven vangen, maar dit jaar zit er van alles tegen. Ze wordt gedwarsboomd door een nix. En ze wordt op de hielen gezeten door de excentrieke rechercheur Janatuinen, die op haar beurt weer gestalkt wordt door een dreumel. Ik zei toch al dat het boek zich lastig liet aanprijzen.

De jacht op het snoekje is een wonderlijke, vrolijke, originele roman die je vanaf de eerste pagina inspint en meevoert door Finse mythen, dwars door muggenwolken en zompige poelen, met geweldige personages, een heuse vloek en liefde, altijd toch weer liefde.

Kortom: De jacht op het snoekje is een heerlijk zomerse roman die de harten van de lezers tot diep in de donkere winter zal verwarmen.

En als dit verhaal je niet heeft kunnen overtuigen, laat je dan inpakken door het beeldschone omslag.

_____

De jacht op het snoekje is geschreven door Juhani Karilat
vertaald door Annemarie Raas
verschenen bij Uitgeverij Koppernik
Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29

Edith Vroon, Linnaeus Boekhandel

Uitgeverij Koppernik

Vertaling Annemarie Raas