Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘de Kokkels’ van Dik de Roon

Boek van de Week | ‘de Kokkels’ van Dik de Roon

0

Boek van Week 28

Twee weken geleden schreef Igor Damen van Linnaeus Boekhandel over het bij klanten in zwang geraakte gebruik een roman uit te kiezen die zich afspeelt op de geografische locatie van de vakantiebestemming. Ik heb daar de afgelopen weken eens op gelet en, ja, het klopt!
De vakantieganger die uitkeek naar zijn vakantie in de VS, te beginnen in New York en dan door naar Houston, Texas, vroeg me of ik hem iets passends kon adviseren. Alsof hij me wilde testen met welk advies ik in dit geval zou komen.

Dat was niet zo moeilijk, want kortgeleden heeft Dik de Roon’s debuut ‘de Kokkels’ het levenslicht gezien. Een overrompelend debuut over de symbiotische tweeling Felix en Reker Kokkel.
In een warme, nuchtere en humorvolle stijl reis je met Felix en Reker door hun opzienbarende en soms licht absurdistische leven.

De roman heeft me geraakt.

Felix en Reker groeien op in het fictieve rivierdorp Walheerden in het Land van Maas en Waal.
Een op kleigrond gesitueerd dorp ingeklemd tussen de Noord- en Zuidrivier. Het is een wonder dat de beide jongens levend ter wereld zijn gekomen. Nadat Felix het levenslicht ziet, blijkt er onverwacht nog een tweede Kokkel in aantocht, Reker. Tot schrik van vroedvrouw Jana blijkt Reker alles behalve gezond. Reker wordt geboren zonder armen, benen en stembanden.

De roman vangt aan met een scene in het vliegtuig richting New York met eindbestemming Houston.
Felix en Reker zijn eindelijk op weg naar Amber, het Amerikaanse tv-meisje uit hun jeugd.
Naast dat ze van paardrijden houdt, vertelt Amber opgetogen: “Ik wil armen en benen maken. Ik word dokter.” Amber ontmoeten wordt zo het belangrijkste doel in het leven van de tweeling, zoveel wordt duidelijk in het begin van de roman, maar op de reis rust uiteindelijk geen zegen. In de zes dagen voorafgaand aan de reis naar Houston USA, leren we Felix, Reker en hun geheimen kennen.

De schetsen van het dorp en de gebeurtenissen uit het verleden ademen een sfeer van lang geleden, Kameleon-achtig. De sterk uitgewerkte karakters van familieleden, boezemvrienden, dorpsbewoners, dieren en verloren liefdes doen echter in niets aan Hylke en Sietse denken. Datzelfde geldt voor de episodes in Amsterdam, waar Felix en Reker later wonen en afstuderen aan de Rietveld academie.

De Roon’s taalgebruik is creatief en speels en de talrijke voor het verhaal belangrijke personages komen voor je ogen tot leven. Het tempo van vertellingen in de tot de verbeelding sprekende ‘verhalen in het verhaal’ is hoog. De mini-vertellingen buitelen soms in tijd en locatie over elkaar heen, maar dat stoort geen moment en zorgt voor opmerkelijk veel diepgang. Van Walheerden naar Amsterdam, van Amsterdam naar Zoutbrugge, naar New York en weer terug, ergens verderop valt het steeds mooi op zijn plek. De Roon raakt de juiste toon en zet een sfeer neer die beklijft.

Kun je je een leven voorstellen waarbij je in een soort rugzak op de schouders van je tweelingbroer door het leven gaat? Altijd samen. Hoe bereik je compromissen, want dat móet? Onderling communiceren via ‘bekkentrekken taal’ of schudden met je romp (‘garnalen’, als werkwoord). Wie heeft zich niet eens afgevraagd hoe het moet zijn om als Siamese tweeling te leven, want daar heeft het leven van Felix en Reker veel van weg. Schaamte, persoonlijk verlangen, gedeelde liefde. Wat is de impact daarvan op jouw (symbiotische) leven?

Dik de Roon, opgegroeid tussen de grote rivieren en afgestudeerd aan de Rietveld Academie, heeft een prachtige, fantasievolle debuutroman afgeleverd. Of zoals hij zelf zegt: ‘Ik besefte steeds meer, dat de echtheid van fictie minstens zo groot is als die van de werkelijkheid. Een compleet bij elkaar verzonnen verhaal kan zo verschrikkelijk waar en echt zijn.’

_____

de Kokkels is geschreven door Dik de Roon
verschenen bij Atlas Contact
Petra Hoogenboom
is boekenadviseur bij IJburg Boeken, IJburglaan 561