Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘De Lichtwachters’ van Emma Stonex

Boek van de Week | ‘De Lichtwachters’ van Emma Stonex

0

Boek van Week 32

Wanneer het bevoorradingsschip op de laatste dag van 1972 aanlegt bij de Maiden Rock, een vuurtoren voor de kust van Cornwall in Zuid-Engeland, blijkt dat de drie vuurtorenwachters spoorloos zijn. Het raadsel is compleet wanneer geconstateerd wordt dat de toegangsdeur van binnenuit gesloten is, de tafel gedekt staat voor slechts twee personen en de klokken in de vuurtoren allemaal om kwart voor negen zijn stilgevallen. In het logboek staat genoteerd dat er een fikse storm rond de vuurtoren woedde, maar niemand anders heeft die opgemerkt.

Alle ingrediënten voor een goede thriller zijn aanwezig. Toch is het meer een literaire roman dan een thriller, maar wel akelig meeslepend verteld. Het gaat om de onderlinge relaties tussen de vuurtorenwachters en hun respectievelijke partners.

Een schrijver onderzoekt jaren na de verdwijning van de mannen dit voorval. Ieder hoofdstuk wisselt het vertelperspectief van de ene naar de andere hoofdpersoon. Het deint, als de zee om de vuurtoren. Daardoor treedt een merkwaardig soort spanning op, die aanzwelt en afneemt, zoals de zee rond de vuurtoren.

Emma Stonex debuteert met De Lichtwachters onder eigen naam, ze schijnt onder pseudoniem al vele boeken te hebben geschreven. Ze heeft jarenlang grondig research gedaan naar een voorval uit 1972, toen drie vuurtorenwachters in Cornwall onder uiterst mysterieuze omstandigheden spoorloos verdwenen. Het zou mij niets verbazen als dit boek wordt bekroond.

_____

De Lichtwachters is geschreven door Emma Stonex
verschenen bij de Arbeiderspers
vertaald door Harm Damsma en Niek Miedema
Pim is boekenadviseur bij IJburg Boeken, IJburglaan 561