Home BoekvandeWeek Boek van de Week | De meisjes (zeven sprookjes) van Annet Schaap

Boek van de Week | De meisjes (zeven sprookjes) van Annet Schaap

0

Boek van Week 38

Het zomert en zomert maar na, maar we moeten toch al gaan warmlopen voor de Kinderboekenweek (die 6 oktober begint). Dat doen we overigens maar al te graag, de Kinderboekenweek is altijd feestelijk en gezellig. En nu nog feestelijker omdat het nieuwe boek van Annet Schaap er is: De meisjes. Illustrator Annet Schaap zeilde in 2017 de schrijverswereld binnen met Lampje. Tijdens het illustreren van de eindeloze berg kinderboeken van anderen had ze maar al te goed opgelet hoe je een verhaal moet vertellen en Lampje is van een glanzende perfectie zoals je die maar zelden treft: elke zin is mooi, het verhaal spannend en de stemmen van de personages sterk. Lampje voorlezen is echt één groot feest, voor zowel de voorlezer als de toehoorder.

En nu is er De meisjes, zeven moderne sprookjes waarin je al snel hun klassieke origineel herkent. Zo gaan de zusjes Griet en Haasje op zoek naar hun vader die na de dood van hun moeder alleen nog maar werkt en wil het meisje best boodschappen naar haar zieke oma brengen als de internetsite van de boodschappenbezorgdienst overbelast is en geen bestellingen kan verwerken. En ja, ze komt een wolf tegen onderweg, maar dan eentje met een zender om achter een hoog hek. Een sierwolf eigenlijk. Je zit afwisselend in het hoofd van het meisje en de kop van de wolf, die gek wordt van het gepiep dat zijn zender uitstoot als hij te dicht bij het hek komt.

En zo zet Schaap traditionele verhalen naar haar hand, scherp, sterk en helder. Ook nu weer zijn de zinnen stuk voor stuk perfect, de dialogen heerlijk – ze schreeuwen erom voorgelezen te worden.

Wat ook perfect is, is hoe het boek is vorm- en uitgegeven. De tekeningen van Schaap zijn prachtig, het papier voelt fijn, het omslag is mooi, het stofomslag verhult een verborgen schat, het formaat ligt goed in de hand, het valt lekker open, alles klopt aan dit boek, mede dankzij vormgever Steef Liefting.

Een kostbaar kleinood voor lezers van 9 tot 99. Aaien op eigen risico.

_____

De meisjes (zeven sprookjes) is geschreven door Annet Schaap
verschenen bij Penguin Books Ltd
Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29