Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘De vrouw op de berg’ van Eva...

Boek van de Week | ‘De vrouw op de berg’ van Eva Baltasar

0

Boek van Week 16

De vrouw op de berg bevat drie eerder verschenen korte romans, Permafrost, Boulder en Mammoet. Het zijn drie verhalen waarin je de gedachtestroom van drie vrouwen in detail volgt. Samen vormen ze een trilogie, waarin belangrijke aspecten uit het leven van de vrouw wordt weergegeven.

Permafrost is Eva Baltasar’s debuutroman. Hier zien we hoe de hoofdpersoon gevangen zit in zichzelf. Ze heeft een cynische kijk op het leven, verschuilt zichzelf achter een laag ‘permafrost’ en heeft geleerd hoe ze zich kan presenteren zonder zichzelf bloot te geven. Ze heeft dan ook grote moeite met haar zus, die alles is wat zij niet wil zijn. Vanuit de gedachte van de hoofdpersoon voel je hoe zij haar zus soms verafschuwt, vaak op een humoristische toon. Maar is het wel haar zus die haar in de weg zit? Het is een tragikomisch verhaal over een ‘onvolmaakte vrouw’.

In Boulder volgen we de verteller (genaamd Boulder) en haar hartstochtelijke, obsessieve liefde voor haar partner Samsa. Boulder stemt met tegenzin toe wanneer Samsa ineens een kinderwens heeft. Wanneer deze wens werkelijkheid wordt, maakt Samsa een transformatie door, waardoor Boulder in conflict raakt met zichzelf. Baltasar beschrijft wat voor effect deze verandering heeft op hun relatie en hoe obsessie, intimiteit, en (mis)communicatie daarin een rol spelen.

De derde roman, Mammoet, voelt de verteller zich als een wild dier in de stad. Net als een mammoet voelt ze zich ‘als doelwit van de jagers … uitgebuit en opgedreven’. Ze vlucht weg naar het platteland, waar ze geïsoleerd leeft en zich laat zich meeslepen en onderwijzen door haar enige buurman, een eenzame herder.  Het duurt niet lang of ze begint zelf ook wat van een beest weg te krijgen.

Ook hier zien we, op een lugubere manier, waar vervreemding toe kan leiden.

Eva Baltasar heeft een achtergrond als dichteres, wat duidelijk te zien is aan haar poëtische schrijfstijl. Alle drie de romans zijn beeldschoon geschreven en laten de schoonheid van melancholie zien. Je wordt als lezer gevangengenomen in de beklemmende en sensuele sfeer. Mede doordat de verhalen zijn geschreven vanuit de eerste persoon. Je volgt de gedachten van de hoofdpersonen nauw, ze nemen je mee in hún krankzinnigheid. Tegelijkertijd kom je alles te weten over het andere belangrijke personages uit het verhaal. Door middel van de intieme schrijfstijl kom je te weten hoe de hoofdpersonages anderen beschouwen en hoe zij zich tot deze personen verhouden. Alle drie de vrouwen moeten zich manifesteren in een wereld waar ze eigenlijk niet passen. Met soms onverwachte en krankzinnige gevolgen.

_____

De vrouw op de berg is geschreven door Eva Baltasar
Verschenen bij Meridiaan uitgevers
Vertaling vanuit het Spaans Irene van de Mheen
Milan Vreeken is boekenadviseur bij IJburg Boeken, IJburglaan 561