Salamander schoenen sloot een tijdje geleden z’n winkel aan de Middenweg. En, zoals steeds vaker gebeurt, is er een wellness-achtige accommodatie voor in de plaats gekomen. Een floatbar, maar wat is dat? Daar wilden we het fijne van weten en gingen poolshoogte nemen.

Ties van Dijk

De website van de Floatbar belooft: ‘waar rust en innovatie elkaar ontmoeten. Stap in een wereld van zintuiglijke gelukzaligheid, terwijl je gewichtloosheid ervaart op rustige wateren. Kom tot rust, verjong en ontdek diepe ontspanning door middel van onze geavanceerde floattherapie. Verhoog je geest en lichaam bij Floatbar, jouw oase van rust.’ Daar willen we meer van weten.

Een verslag. Na kennismaking met en uitleg van Melanie Teunissen, een douche genomen en in een futuristische ogende floatcabine gestapt die is gevuld met 700 liter welriekend water van 30 graden Celsius, dat is aangelengd met 550 kilo Magnesiumsulfaat.

Met de deksel dicht, esoterische muziekje op de achtergrond en een zelf in te stellen lichtplan, ben je in no-time weg van de werkelijke wereld. De gewichtloosheid zorgt er ook voor dat het tijdsbesef rap wegebt. Na blijkt een uur is deze revitaliserende sessie voltooid en ben je weer terug in de realiteit.

Fascinatie voor magnesium

‘Ik heb zo’n 15 jaar als accountmanager in de mode gewerkt, veel op pad, leuk maar altijd targets halen, dus dat was aanpoten’, legt Melanie Teunissen uit. ‘Daar was niets mis mee, maar ik bedacht
wel dat er meer onder de zon moest zijn, dus heb ik veel gereisd en ook in het buitenland gewoond.’

‘Op zoek naar een gezondere levensstijl kwam ik in aanraking met de veelzijdige, gunstige werking van magnesium, zowel fysiek als mentaal. Toen ik eenmaal zelf de ervaring in een floatcabine had opgedaan, raakte ik ervan overtuigd dat ik hiermee verder wilde.  Het heeft vervolgens drie jaar voorbereiding gekost.’ Vervolgen maakte Melanie een businessplan en ging op zoek naar een locatie. Dat vond ze op de Middenweg waar schoenen van Salamander werden verkocht.

‘Dit pand kwam leeg en werd verbouwd en de begane grond was nog beschikbaar. De voormalige schoenenwinkel was alleen totaal niet geschikt voor een floatbar met twee floatcabines die elk zo’n 1200 kilo wegen, exclusief de badgasten zelf.’ Het Belgische A 116 Architecten, gespecialiseerd in wellness architectuur, maakte een ontwerp met daarin een vloer die de gevulde floatcabines ruimschoots kan dragen.’

Melanie richt zich met de Floatbar op de gestreste kenniswerker die vrijwel de hele dag verkrampt achter zijn laptop zit. Maar ook op de geblesseerde sporter. Een reuma patiënt die verlichting zoekt kan er baat bij hebben. Voor kinderen met adhd is de floatervaring rustgevend.

De frequentie van het floaten is een keer per week, ‘maar ik heb inmiddels klanten die in een drukke werkperiode vaker komen.’ Zelf probeert Melanie een keer per week te floaten, maar door de drukte zo kort na de opening komt dat er nog niet zo van. ‘Dus ik behoor zelf tot de doelgroep voor wie het juist zo heilzaam is’, zegt ze met een glimlach.

Door de diversiteit aan gebruikers zou je denken dat de floatcabine een bron van ziektes kan zijn. Melanie: ‘Je moet eens weten wat er voor een techniek is weggewerkt in die twee cabines. Na elke sessie van 60 minuten wordt al het water in 20 minuten doorgespoeld, gefilterd en gereinigd, dagelijks houd ik het Ph- en perioxyde gehalte in de gaten. En eens per jaar is er een totale schoonmaakbeurt.’

Check floatbar.nl