Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘De waarheid over het liegen’ van Benedict...

Boek van de Week | ‘De waarheid over het liegen’ van Benedict Wells

0

Boek van Week 44

De herfst is volop bezig. Het is vroeg donker en op één of andere manier is iedereen weer druk, druk. druk. Hoe vaak hoor ik in de winkel niet: “Ik heb eigenlijk heel veel zin om me te verliezen in een goed boek, maar niet een te dik boek en wanneer en hoe dan?”

Heel eenvoudig: lees deze bundel korte verhalen van Benedict Wells. Wells debuteerde in 2008 met zijn roman Becks laatste zomer. Zijn meest succesvolle boek is natuurlijk Het einde van de eenzaamheid uit 2016. Deze 10 verhalen stammen uit de periode net na zijn debuut en zijn in Duitsland, Benedict Wells is namelijk Duits, voor het eerst uitgegeven in 2018.

Wat vooral opvalt is de vlotte pen die de toen nog steeds jonge Wells al hanteerde.
De openingszinnen van de verhalen zijn zeer raak. Meteen wil je meer weten en doorlezen. Uit Pingpong: “Toen ik wakker werd, voelde ik meteen dat ik hier nog lang zou blijven.”
Of uit De boekennacht: “Mr. Stanley was niet te benijden. Hij zat op zijn kruk in zijn kantoortje naar de lelijke kattenkalender aan de muur te staren.”

In eenvoudige bewoordingen vertelt hij in soms héél weinig pagina’s een heel verhaal. Zoals Het Internaat, slechts 7 pagina’s lang, verteld vanuit het perspectief van een man die terugblikt op de tijd in het internaat. Beknopt en to the point vertelt Wells hier over eenzaamheid en de betrekkelijkheid van vriendschap.

Pingpong is een komisch absurd verhaal over twee mannen die door het lot in een kamer met een tafeltennistafel terechtkomen. Een soort gevangeniscel, waar ze niet uit kunnen. Er rest ze niet veel anders dan te tafeltennissen. En dit tafeltennissen krijgt betekenis op manieren die je zelf moet lezen!

Verder is er het verhaal De Muze, over een schrijfster die een naar alle verwachting zeer succesvol boek gaat schrijven, maar ondertussen geen letter op papier krijgt. Als ze wordt bezocht door haar Muze komt ze voor een keuze te staan.

Een “inkijkje” op het ontstaan van Star Wars vind je terug in De filmserie, waarin de hoofdpersoon na een tijdreis in 1973 belandt en het idee Star Wars probeert te stelen van George Lucas. Ontzettend grappig, maar ook dramatisch en maximaal refererend aan de titel van het boek. Zal hij de waarheid over zijn leugen vertellen?

In De Wandeltocht komt een man, succesvol zakenman, na een lange wandeling terug bij zijn gezin en dan is zijn leven veranderd.

Ik ga niet alle verhalen behandelen, lees ze vooral zelf! Het ene verhaal leest als een sprookje, het andere als een roman en weer een ander als fantasy. Een kritiekpunt kan zijn dat de verhalen hierdoor te veel los van elkaar staan. De samenhang zit echter in de thematiek: De keuze tussen enerzijds succes en eenzaamheid en anderzijds liefde. In deze keuze schuilt de waarheid over het liegen. En Wells beschrijft dat afwisselend ontroerend, dan weer geestig en in ieder verhaal verrassend!

Dus pak aan die herfst en gun jezelf een aantal uur leesplezier!

____

De waarheid over het liegen is geschreven door Benedict Wells
vertaald door Gerda Braadman
verschenen bij Uitgeverij Meulenhoff
Pim Clous is boekenadviseur bij IJburg Boeken, IJburglaan 561