Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘De weidse wildernis’ van Lauren Groff

Boek van de Week | ‘De weidse wildernis’ van Lauren Groff

0

Boek van Week 7 

Amerikaanse auteur Lauren Groff (1978) heeft al meerdere bestsellers op haar naam staan, zoals Fates and Furies (2015), Florida (2018) en Matrix uit 2021. Haar nieuwste boek The Vaster Wilds – in het Nederlands verschenen als De weidse wildernis – verscheen vorig jaar en is net als andere romans van haar hand een verhaal met een nieuw vrouwelijk perspectief op een specifieke historische periode of gebeurtenis. In De weidse wildernis volgt Groff de ontsnappingstocht van een dienstmeisje dat vlucht uit een vroege kolonie van Puriteinen aan de oostkust van Amerika.

Groffs gekozen onderwerp en tijdsperiode lijken specifiek en de vraag kwam bij me op of zo’n boek wel zou verkopen, zeker op de Nederlandse markt. Het zijn het schrijven en de kunstige passages van Groff die haar laatste roman toch doen uitblinken. De kleine, eenzame casus en het kleine personage – juist ook door haar eigenaren en maatschappij klein en betekenisloos gehouden! – tegen de achtergrond van een reusachtige en nog altijd tekenende historische gebeurtenis, de vestigingskolonisatie van Amerika, creëren een intiem verslag van een wit Europees meisje dat tegen haar wil deel wordt gemaakt van de grote draaiende wielen van de geschiedenis.

Maar er is meer: Groffs woordkeuzes zijn rillerig, doordrenkt van de fysieke pijn, trauma en de koele realiteit van het meisje. Groffs vocabulaire geeft nieuwe dimensies aan koorts en andere fysieke klachten, maken gevoelens van pijn, kou en vuil voelbaar. Haar zinnen zijn niet per se rijk aan woorden, maar precies tussen de regels door wordt er veel gezegd over haar achtergrond en hoe het tot hier is kunnen komen. Het geloof en de zonde zijn ook aanwezig in het meisje en haar vlucht, die hier eerst haar motivatie in vindt om steeds maar verder te lopen op haar verlepte schoenen, maar worden ook steeds grotere vraagstukken: hoe heb ik gezondigd om op zo’n manier gestraft te worden? Hoe kan mijn lichaam deze lijfstraffen van de natuur verdragen? En tot slot zelfs: wat heeft mijn Engelse god voor betekenis in een gestolen land waarin Engelsen (elkaar) verhongeren en dat bovendien al bewoond is door andere mensen met eigen goden?

Met De weidse wildernis geeft Lauren Groff een verhaal over de tocht van een meisje een unieke, ontroerende en belangwekkende reikwijdte.

______

De weidse wildernis is geschreven door Lauren Groff
Vertaald door Lucie Schaap
Uitgegeven door De Bezige Bij
Margot Baar is boekverkoper bij de Java Bookshop, Javastraat 145