Home Dwars nieuws Wereldverhalen van textiel

Wereldverhalen van textiel

0

Al eeuwen lang vertellen mensen vanuit alle hoeken van de wereld elkaar verhalen via textiel. Van Amerikaanse quilts, Europees patchwork, Marokkaanse kleden tot Chileense arpillera’s. Deze vormen van textielkunst laten zien hoe mensen van over de hele wereld leefden.

De Rode Loper op School

Kinderen (groepen 5-6-7) krijgen van textielkunstenaars Suzy van Schaik les over de geschiedenis van het wandkleed en over moderne hippe textielkunst. Ze laat tal van voorbeelden zien uit de kunstgeschiedenis.

Met behulp van verschillende textieltechnieken (patchwork, quilten, borduren, knopen) en het gebruik van gerecycled textiel maken de kinderen een eigen textielfragment. Een verhaal over eten. Hoe ziet jouw avondeten eruit? Met wie zit je aan tafel en eet en drink je op speciale gelegenheden iets bijzonders? Wat kookt jouw oma graag?

Samen werken aan een kunstwerk is een middel om elkaar te leren kennen. Met dit kunsteducatie project van De Rode Loper op School worden ambachtelijke vaardigheden (fijne motoriek!, waar leren kinderen nog met een naald en een draad werken!) gekoppeld aan burgerschap en wereldoriëntatie.

Alle verhalen van de kinderen worden met elkaar verbonden tot een groot textielkunstwerk. Een blijvend kunstwerk voor op school.