Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Dubbelblind’ van Edward St Aubyn

Boek van de Week | ‘Dubbelblind’ van Edward St Aubyn

0

Boek van Week 26

Er zijn van die boeken waar ik eigenlijk niks van begrijp. Ik begin vol goede moed, maar na een paar perspectiefwisselingen, flashbacks die uiteindelijk maar verzonnen waren en een twist aan het eind die al het voorgaande onderuithaalt, sla ik het boek deemoedig dicht (als ik het niet allang in de hoek heb gesmeten), met het gevoel dat ik kennelijk toch echt te dom ben. Ik kan zo’n boek dan ook nooit meer enthousiast aanprijzen of er leuk over praten, het boek gaf me het gevoel dom te zijn, en dat is gewoon voor niemand leuk.

Nu heb ik net een boek gelezen waar ik ook zeker niet alles van begreep en toch genoot ik. In Dubbelblind laat Edward St Aubyn (bekend van de geweldige Patrick Melrose-cyclus) een stoet wetenschappers, biologen, ecologen, futurologen, psychotherapeuten en VR-specialisten aanrukken om u tegen te zeggen. Stuk voor stuk mensen met een missie, die mij niet altijd helemaal duidelijk werd. Ja, de missie van Francis is helder: hij wil de biodiversiteit opkrikken en werkt aan ‘verwilderings’projecten. En het psychotherapeuten-echtpaar Carr heeft ook heldere doelen. Maar dan zijn er ook de multimiljonair Hunter, die semi-lukraak de wereld overvliegt om VR-projecten op te zetten (zo worden de hersenen van een monnik gescand die al dertig jaar niet heeft gesproken, om mensen via een ingewikkeld neuropsychologisch programma dezelfde stilte te laten beleven), die verliefd wordt op Lucy, de beste vriendin van Olivia, die net een relatie heeft aangeknoopt met eerdergenoemde Francis. Enfin, een bonte stoet aan personages, met verhaallijnen die in elkaar haken en soms wat abrupt afbreken, een berg thema’s die wordt afgegraven. Misschien niet het meest toegankelijke boek, maar ik heb als een malle genoten van de sprankelende stijl, de heerlijke dialogen en de krankzinnige personages.

Kortom, een heerlijk boek voor iedereen die iets met wetenschap te maken heeft en de hersenen nog even aan het werk wil zetten tijdens de zomer.

_____

Dubbelblind is geschreven door Edward St Aubyn
Vertaald door Nicolette Hoekmeijer
Verschenen bij Prometheus
Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29