Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Een glas vol zegeningen’ van Barbara Pyn

Boek van de Week | ‘Een glas vol zegeningen’ van Barbara Pyn

0

Boek van Week 3

Dit voorjaar las ik met veel plezier het debuut van Barbara Pym, Een tamme gazelle. Het boek is een vergeten klassieker die al in 1950 verscheen en die het wel en wee van twee zussen van middelbare leeftijd beschrijft in een Engels dorp. Barbara Pym (1913-1980) schreef in totaal twaalf romans. Scherpe, soms deprimerende observaties van het kleine en alledaagse, maar ook humor en levenslust kenmerken haar werk.

Het is niet makkelijk om een echt grappige boek te schrijven maar ik heb veel moeten lachen om Een tamme gazelle. Dus ik was erg blij dat er afgelopen november opnieuw een boek van haar was vertaald, namelijk Een glas vol zegeningen. Ik moest het vanwege de drukke decembermaand even laten liggen, maar gelukkig kon ik dit nieuwe jaar met een vrolijk boek beginnen.

Het Londense leven van Wilmet Forsyth lijkt een glas vol zegeningen: ze is mooi, elegant en getrouwd met de aardige, welgestelde Rodney. Dure kleren, reizen, etentjes – Wilmet houdt ervan, maar gelukkig is ze niet. In de hoop iets nuttigs te kunnen doen zoekt ze haar heil bij de kerk, waar ze een keur aan excentrieke types ontmoet, en bij Piers Longridge, een bijzondere man die ook in haar geïnteresseerd lijkt. Wat er ondertussen onder haar neus gebeurt, ontgaat haar volkomen, en Wilmet krijgt een paar harde waarheden voorgeschoteld.

Ook in Een glas vol zegeningen schrijft Barbara over het dagelijks leven van gewone mensen, die geen grootste dingen meemaken, maar het beste proberen te maken van wat hen is toebedeeld. Wilmet het hoofdpersonage uit het boek verveelt zich eigenlijk te pletter en is wanhopig opzoek naar zingeving. Het boek speelt zich af in de jaren vijftig waar vrouwenemancipatie en homoseksualiteit niet aan de orde waren, maar toch komen deze onderwerpen terloops aan de orde in het boek omdat Wilmet daar mee in aanraking komt.

Barbara Pym is een kei om op een licht spottende toon mensen te beschrijven die zichzelf belangrijk vinden. Hierdoor is Een glas vol zegeningen een aangenaam verteerbaar en herkenbaar boek.

_____

Een glas vol zegeningen is geschreven door Barbara Pym
vertaald door Anda Schippers
en verschenen bij uitgeverij Van Maaskant Haun
Lisa Fase
is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145