Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Geld als water’ van Asta Olivia Nordenhof

Boek van de Week | ‘Geld als water’ van Asta Olivia Nordenhof

0

Boek van Week 2 

Met de regen die met bakken uit de lucht komt, wordt het begin van het nieuwe jaar schoongespoeld. De nette bakstenen van de straten tenminste. Hier een belofte voor ieder die de te lezen kerstcadeaus al heeft verslonden op dagen waar het binnen droog en knus is. Ik kijk ernaar uit, heb al mogen proeven. Eind februari ligt het eerste deel van een veelbelovend zevenluik in de winkel.

Geld als water leest als een korte film met een verteller die je bij je polsen pakt en je wijst waar je moet kijken. Het perspectief wisselt tussen de personages Kurt en Maggie. De eerste is een handige jongen met een agrarisch engineer bedrijf, Maggie is de derde vrouw met wie Kurt een ander verliet. Ze draagt al haar pijn dicht onder haar huid en kan er geen woorden voor vinden om het ooit te delen. Ze is gesloten voor de anderen om haar heen, als lezer word je hier en daar binnengelaten.

Asta Olivia Nordenhof is een Deense schrijver en dichter. Ze brak in Denemarken door met haar dichtbundel Det nemme og det ensomme (vrij vertaald als ‘het gemak en de eenzaamheid’) in 2013, waar onder andere haar jeugd in een kwetsbaar gezin en periode als sekswerker terugkerende thema’s zijn. In Geld als water speelt Nordstrom met je aandacht, zoals met het vertelperspectief. Soms spreekt ze de personages direct aan, je kijkt verward op van de bladzijde, Maggie kijkt haar in de ogen.

De levens van Maggie en Kurt zijn een verhalende opstap naar de ramp van de Scandinavian Star op 7 april 1990. Ze hebben er iets mee te maken, hoeveel en hoe direct is nog onduidelijk. Een half vergeten telefoontje van een vriend, iets met investeringen, een getuigenverklaring, een uithaal naar het kapitalisme.

Fragmentarisch neemt Nordstrom je aan de hand hun levens door. Inclusief langs pijn en geesten uit het verleden. Door de jeugd van beiden wordt heengespurt en toch weet ze je met details tussendoor te raken. Het zijn flarden, maar je mag van heel dichtbij meekijken: de angst in een gezicht, langzaam opgebouwde frustratie, een kindertekening van een zwevende tijger.
Misschien hielp het dat er hier overal al water door de straten stroomde, maar ik las het in één ruk uit, zowel geraakt door pijnscheuten als door de scherpe humor.

_____

Geld als water is geschreven door Asta Olivia Nordenhof
Vertaald door Michal van Zelm
Verschenen bij uitgeverij Das Mag
Nora Hendriks is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29