Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Het een na beste leven’ van Tayari...

Boek van de Week | ‘Het een na beste leven’ van Tayari Jones

0

Boek van Week 23

Je hebt van die schrijvers die je zo graag leest, zodat je reikhalzend uitkijkt naar de verschijning van een nieuw boek. Ik heb dat met Tayari Jones. Ik was enorm onder de indruk van haar vorige boek en ik kon niet wachten om haar nieuwe roman Het een na beste leven te lezen.

Het boek vertelt het verhaal van James Witherspoon. Hij houdt er twee gezinnen op na: zijn wettige en zijn geheime gezin. Bij beide gezinnen heeft hij een dochter. Chaurisse is zijn erkende dochter, Dana zijn geheime dochter. Dana heeft altijd geweten dat zij in de schaduw moet leven zodat haar vaders andere gezin in de spotlights kan staan. Wat James Witherspoon echter nooit had kunnen voorzien, is dat zijn beide dochters vriendinnen zouden worden. Als de twee zussen elkaar ontmoeten, heeft dit onomkeerbare gevolgen voor iedereen. Twee dochters, twee moeders, één vader. Wat kiezen ze: de waarheid kennen of gelukkig zijn?

Tayari Jones woont in Brooklyn en is professor Creative Writing aan Emory University. Haar doorbraakroman Een ongewoon huwelijk belandde wereldwijd op de bestsellerlijst en werd unaniem jubelend ontvangen door de pers. Ze won met dit prachtige verhaal in 2019 de Women’s Prize for Fiction. Een Engelse literatuurprijs die jaarlijks voor een Engelstalige roman van een vrouwelijke auteur, ongeacht nationaliteit wordt uitgereikt.

Zowel in Een ongewoon huwelijks als Het een na beste leven is familie een belangrijk thema in de boeken. Ze beschrijft op zeer treffende wijze de (soms kwetsbare) band tussen ouders en kinderen en ze laat zien wat voor (pijnlijke) concessies volwassenen moeten doen om een huwelijk te laten slagen. Het een na beste leven gaat ook over hoe ver je zelf en je omgeving wil gaan om een leugen in stand te houden en als die leugen klapt hoeveel kracht je hebt om door te gaan.

Het een na beste leven is een prachtige roman en ik kijk wederom reikhalzend uit naar het nieuwe boek van Tayari Jones.

_____

Het op één na beste leven is geschreven door Tayari Jones
vertaald door Elvira Veenings
verschenen bij Harper Collins
Lisa Fase
is boekverkoper bijJava Bookshop, Javastraat 145