Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Het onvergetelijke jaar van Tomoko’ van Yoko...

Boek van de Week | ‘Het onvergetelijke jaar van Tomoko’ van Yoko Ogawa

0

Boek van Week 28

Het is 1972, Tomoko is twaalf en wordt naar haar oom en tante in Ashiya gestuurd omdat haar moeder tijdelijk niet voor haar kan zorgen. Het huis waar ze terecht komt, is een oude dierentuin, waar het dwergnijlpaard Pochiko nog steeds woont. Niet alleen hij, maar alle familieleden zijn bijzondere personages, die zorgen voor een verrassende leefomgeving voor Tomoko. In het jaar dat ze er doorbrengt ontdekt ze wie haar familie is en hoe zij zich tot elkaar verhouden, maar ook wat haar plek in de wereld is.

Tomoko blijkt al snel nieuwsgierig en zorgzaam. Ze raakt hecht bevriend met haar nichtje Mina. Haar slechte gezondheid zorgt ervoor dat Tomoko haar wil beschermen en ervoor te zorgen dat Mina gelukkig is. Zo maakt zij vele ritjes naar de bibliotheek, om boeken voor haar nichtje te halen. Voor ieders probleem zoekt Tomoko naar een oplossing, en speurt soms als een detective door het huis op zoek naar aanwijzingen. Want waarom is haar oom vaak zo lang weg?

Yoko Ogawa heeft een heel gedetailleerde, subtiele stijl van schrijven. Elke handeling wordt secuur beschreven, waardoor het voelt alsof je het verhaal zelf beleeft. Het verhaal oogt in eerste instantie grappig en surrealistisch, maar het leest als een klassieke roman, die juist een aantal zware thema’s omvat. In de normale dagelijkse verhalen kun je veel terugvinden over de tijd waarin het zich afspeelt, zo kom je veel te weten over Japan in de jaren 70. Het was heerlijk de belevingswereld van Tomoko te volgen. Doordat nichtje Mina erg van lezen houdt, zijn er een aantal (bizarre en verontrustende) verhaaltjes door het verhaal heen geweven, die het verhaal van Tomoko versterken.

Het onvergetelijke jaar van Tomoko deed me op vele momenten pijn, ik had het gevoel Tomoko en Mina echt te kennen. Na het lezen voelde ik me zelfs een beetje weemoedig, ik was graag nog langer verbonden geweest met deze prachtige meisjes. Gelukkig heb ik nog geen andere boeken van Yoko Ogawa gelezen, nu kan ik nog beginnen in haar veel geprezen roman De Geheugenpolitie.

_____

Het onvergetelijke jaar van Tomoko is geschreven door Yoko Ogawa
vertaald vanuit het Japans door Luk Van Haute
verschenen bij uitgeverij Cossee
Milan Vreeken is boekenadviseur bij IJburg Boeken, IJburglaan 561