Nabuurschap voor LHBT+ senioren in de eigen buurt, dat is wat buurtgroep Roze Stadsdorp Oost te bieden heeft. Marijke Kooi en Mara Reijntjes zijn regelmatig van de partij bij de activiteiten van de groep.

Jaap Kamerling

Sinds 2015 zijn roze 50-plussers in Amsterdam bezig hun eigen netwerk te ontwikkelen en meer mogelijkheden te creëren elkaar te ontmoeten en gezellige dingen met elkaar te doen. Onder de naam Roze Stadsdorp Amsterdam hebben zo’n 13 buurten in de stad nu hun eigen Roze Stadsdorp.

Flamingo

In Oost heeft Roze Stadsdorp nu zo’n 60 leden, waarvan de helft min of meer actief. In heel Amsterdam telt RSA al 1250 deelnemers. De Oostelijke Eilanden en IJburg / Zeeburgereiland hebben aparte buurtgroepen. Lid hoef je niet eens te worden, je kunt je gewoon aanmelden op www.rozestadsdorp.amsterdam, waar je je dan weer aanmeldt voor nieuwsbrief Flamingo.

Elke derde dinsdag in de maand een borrel

In de nieuwsbrief staan de activiteiten van de eigen buurtgroep, maar ook van de stadsdorpen in andere buurten vermeld. Als je je gegevens invult krijg je ook speciale uitnodigingen uit je eigen buurt. Het kost geen cent. En daarvoor kun je naar leuke gezamenlijke borrels op steeds weer een andere locatie in de stad en kun je ook in je eigen buurt elkaar op buurtniveau ontmoeten op borrels, etentjes, bij een museumpje pikken etc.

‘Naboarschap’

Mara Kooi en Marijke Reijntjes vertellen: ’Het kabinet Rutte II kreeg op een slecht moment dat idee van de participatiesamenleving, in feite gewoon bedoeld als ordinaire bezuiniging. We moesten als ouderen voortaan maar onze eigen boontjes gaan doppen en hopen op menslievende buren en familie. Nu hebben de meeste homoseksuele ouderen helemaal geen kinderen en ook wil je niet afhankelijk worden van buren en vrienden wonen weer niet altijd in je eigen buurt. Zo ontstond het idee voor Roze Stadsdorp op zowel stedelijk als buurtniveau. Je leert in je eigen stadsdorp en in de stad meer roze 50-plussers kennen, je maakt vrienden, doet leuke dingen met elkaar en biedt elkaar de helpende hand als het nodig is. Het oude ‘naboarschap’ terug in de grote stad. Elke derde dinsdag in de maand is er ergens in de stad een borrel voor alle deelnemers, die steeds populairder wordt en waar intussen ruim honderd LHBT-ers op af komen. De locaties zijn bijvoorbeeld Café de Tropen bij het Oosterpark, café Q-Factory in Oostpoort en café de Kroon op het Rembrandtplein.

Maar er zijn daarnaast tal van andere activiteiten. Samen wandelen in de Kennemerduinen bijvoorbeeld, fietsen, een expositie bezoeken, naar de film, bridgen. En wie een nieuwe activiteitengroep wil starten, dat kan ook. Op buurtniveau kun je dan ook nog maandelijks – in Oost de vierde woensdag van de maand – gezamenlijk ergens eten, borrelen of naar een expositie.

Zelf at ik een keer als senior mee in De Avonden in Betondorp. Heel genoeglijk. En op stedelijk niveau deed ik eens mee aan een Stiltewandeling. Voor mij een verademing want er wordt doorgaans wat afgekwekt op wandelingen zodat je nog niks ziet.

Ook zijn er regelmatig themabijeenkomsten. Over wonen voor roze senioren bijvoorbeeld. Roze Stadsdorp is een verrijking voor de stad, en Roze Stadsdorp Oost een echte verrijking voor onze buurt.’