Basisschool Laterna Magica op IJburg bestaat vijftien jaar! Laterna Magica opende haar deuren in 2007 voor alle kinderen van 0-13 jaar. Tijd voor een feestelijke, eenmalige uitgave van het Groei & Leven magazine.

Eva Rijs | Foto’s De Rode Loper op School

Twaalf kunstdocenten van De Rode Loper op School hebben samen met School der Poëzie zeven weken op de school gewerkt. Alle kinderen deden mee aan het schoolbrede project Groei en Leven. Groei en Leven gaat over de groei van groen, over planten in de buurt, over groei van jezelf, de school, maar ook over de grens aan groei. Wanneer is het beter om niet meer te groeien?

Natuurlijk leren

Het principe van ‘Natuurlijk leren’, dat op Laterna Magica centraal staat, is terug te zien in alle werken die door de kinderen zijn gemaakt. In alle units zijn de kinderen aan de slag gegaan met de kunstenaars van De Rode Loper op School vanuit disciplines als beeldende kunst, dans, fotografie, documentaire en poëzie. Via de kunsten ben je vrij om te experimenteren, om vooruit te denken, om te maken, om kritische vragen te stellen en je eigen talenten te ontdekken. De ontwikkeling van de school, de brug naar buiten, de groei en ontwikkeling van de leerlingen en hun toekomst, dit magazine belicht het allemaal. Op een eigenwijze manier, vol ludieke gedichten en kunstwerken, en qr-codes die verwijzen naar dans en een Grens-aan-Groei Journaal.

Vleermuis

Links of rechts ik ben er altijd
Als de zon onder gaat
Ik blijf
Als het nacht word vlieg
Ik door de wolken
Mijn broer is net zo zwart
Als de nacht

Lot

Mijn plant

Maakt een rondje
Groeit een weg
Een krulweg
Groeit terug
Naar het begin
Het begin
Is een krul

Vosse

De tomaat

De tomaat
Is leuk om
Dat hij
Super boos
Kan worden
Hij is
Lekker de
Tomaat
Is rond

Vera

Kunsttijdschrift

Deze themaperiode werd niet afgesloten met een tentoonstelling op school, maar met een heus magazine, een tijdschrift zoals we kennen van Plint. Gedichten, kunstwerken wisselen elkaar af. Met deze uitgave vieren we de kunst van het ‘echt leven’ door samen te spelen, vanuit nieuwsgierigheid te onderzoeken, te leren en te leven.