Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Het schaarse licht’ van Nino Haratischwili

Boek van de Week | ‘Het schaarse licht’ van Nino Haratischwili

0

| Boek van Week 51 |

Wat deed ik in het jaar 1989? Vroeg ik mij af toen ik begon aan Het schaarse licht’, de derde in het Nederlands vertaalde roman van de Georgisch-Duitse schrijfster Nino Haratischwili. Terwijl ik hoogstwaarschijnlijk Gloria Estefan aan het luisteren was op mijn walkman en mijn grootste zorg was of ik mijn WWF Stickerboek van Panini vol zou krijgen, voltrok zich in Georgië een bloedige strijd om onafhankelijkheid.

In het boek volgen we vier vriendinnen in de jaren 1989 tot 1992 en het heden. Drie van hen treffen elkaar op een overzichtstentoonstelling van vriendin nummer vier. Een inmiddels gerenommeerd oorlogsfotografe. Wat hun geschiedenis, onderlinge band en strijd is, ontrafelt zich in de herinneringen die de foto’s oproepen bij één van de vier vriendinnen tijdens de tentoonstelling.

Door haar ogen wordt je meegenomen naar het Georgië van toen. Het is een verhaal over vriendschap, verraad en liefde maar ook over loyaliteit in tijden van grote instabiliteit met Tblisi als decor. Het boek heeft een enorme vaart. Er zitten indringende passages tussen die de beklemmende realiteit van een leven in de stad in oorlogstijd voelbaar maakt. Ondertussen leer je veel over een periode in de geschiedenis en een regio waarover in mijn jeugd, de tijd van de Glasnost (wat openheid betekent) nogal eenzijdig bericht werd.

Tijdens het lezen raakte ik al snel vertrouwd met de vier uitgesproken karakters en hun familieleden. Dat de jaren 90 door deze personages (in die tijd niet veel ouder dan ik) zo anders beleefd zijn is soms moeilijk te bevatten. Opvallend is de machocultuur die beschreven wordt wat het boek ook een ode aan deze krachtige weerbare vrouwen maakt. Dat deze vier vriendinnen veel te vroeg uit het paradijs van de onschuld zijn gevallen zoals beschreven in het boek maakt dat ik dankbaar ben voor de jaren 90 zoals ik ze beleefd heb.

_____

Het schaarse licht is geschreven door Nino Haratischwili
vertaald uit het Duits door Elly Schippers en Jantsje Post
Verschenen bij Meridiaan Uitgevers
Klaartje van Beek
is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145