IJshockey | De Tigers speelden de uitsmijter van 2022 thuis in de Jaap Edenhal. Net als tijdens de ontmoeting in Thialf afgelopen november bleken de Flyers een zware dobber. Voor het eerst dit seizoen stond Amsterdam met drie punten achter tijdens een wedstrijd. Pas in de 40e minuut begon het nog ongeslagen team aan een remontada.

Lewis Daniels | Foto’s Yolanda Simarro

De Tigers hebben moeite om in de wedstrijd te komen. Heerenveen slaat in de achtste minuut munt uit een powerplay als een speler van de thuisploeg op de strafbank zit voor roughing. Wie van fysiek spel houdt, wordt op zijn wenken bedient. De tijdklok staat deze avond nog vaak stil wegens soortgelijke incidenten. De trouwe supporters in het publiek leven uitbundig mee met de gastheren op het ijs.

Drie minuten voor rust zetten de Tigers de stand gelijk, een boost om met vertrouwen aan de tweede ronde te beginnen. Terwijl die goed anderhalve minuut bezig is, komen de Flyers – tijdens opnieuw een powerplay – weer op voorsprong. Als het team zelf met een man minder speelt, is het hier goed op voorbereid en wordt vol ingezet op verdedigen. Ondanks een salvo van doelschoten op de Flyersgoal verschijnt geen daarvan op het scorebord. Een tegenvaller voor Amsterdam, dat wellicht hoopte te profiteren van de schorsing die de Flyers vaste doelman vorig weekend werd opgelegd. Na een derde punt voor Heerenveen, een van het veld gestuurde Tiger en een vrijwel direct daarop volgend vierde goal voor de Flyers, lijkt de situatie zorgelijk.

Schijn bedriegt. De Amsterdamse druk neemt per seconde toe en het is alleen nog een kwestie van raak schieten. Dat gebeurt een halve minuut voor de tweede onderbreking, 2-4. Terug op het ijs vervolgen de Tigers hun missie. Ze komen al snel met een derde punt en tijdens een powerplay volgt de gelijkmaker.

Beide ploegen knokken voor een winning goal en houden elkaar tien minuten lang in een wurggreep. Gaandeweg verliezen de Flyers terrein en vinden de Tigers de opening naar de fel begeerde vijfde goal. Heerenveen streeft hetzelfde na en houdt vol tot het eind, maar blijft steken op vier punten. Als hoogst genoteerde ploeg in de competitie met 5-4 van de nummer negen op de lijst winnen is wellicht onwenselijk, voor het publiek was het een zeer aangename partij met alle facetten die ijshockey zo aantrekkelijk maken.

Na een korte stop spelen de Tigers 6 januari in Nijmegen tegen de Devils. De volgende avond nemen ze het in de Jaap Edenhal op tegen Gijs HEPRO Groningen. Genoeg redenen voor goede voornemens in 2023.