Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Het schemeren van de wereld’ van Werner Herzog

Boek van de Week | ‘Het schemeren van de wereld’ van Werner Herzog

0

Boek van Week 17

Waarschijnlijk kent (bijna) iedereen wel het verhaal van de Japanse soldaat Onoda die in 1945 op een eiland in de Filipijnen gestationeerd is, en niet hoort dat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen, en pas na bijna dertig jaar weer naar huis komt.

Deze man heeft echt bestaan, de Duitse regisseur Werner Herzog sprak met hem in 1997, en schreef er een boek over – dat net is verschenen.

Het is een ongelooflijk verhaal eigenlijk, en heel spannend. Want de Japanse regering weet heel goed dat hij daar nog zit, en probeert hem op alle manieren over te halen de wapens (want die heeft hij nog in ruime mate) neer te leggen. Maar soldaat Onoda ziet daar een list van het Amerikaanse leger in, waar hij niet intrapt.

Op een dag vindt hij een krant, en het grote aantal advertenties valt op. Maar Onoda: ‘Behalve de voorpagina bestaat bijna de helft van alle beschikbare ruimte uit reclame. Maar kranten hebben nooit meer dan ongeveer twee of drie procent van hun ruimte voor advertenties vrijgegeven. Niemand zal ooit al die producten kopen, dat is absoluut onmogelijk. Al het echte nieuws hebben ze gecensureerd en door advertenties vervangen.’

Tot er toch een student komt, die…

Een waar pareltje – meteen kopen.

_____

Het schemeren van de wereld is geschreven door Werner Herzog
vertaald door Marion Hardoar
verschenen bij Uitgeverij Arbeiderspers
Carel van Pampus
is boekverkoper bij Boekhandel van Pampus, C. van Eesterenlaan 17