Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Ik zeg geen vaarwel’ van Han Kang

Boek van de Week | ‘Ik zeg geen vaarwel’ van Han Kang

0

Boek van Week 52

In Ik zeg geen vaarwel van de Koreaanse schrijfster Han Kang belandt Inseon in het ziekenhuis. Ze vraagt haar vriendin Gyeong-ha om naar haar huis op het Jeju-eiland te reizen om haar vogel te verzorgen, die geen drie dagen zonder eten kan. Het eiland wordt geteisterd door een zware sneeuwstorm. Op onverklaarbare wijze lukt het Gyeong-ha om bij het huis van haar vriendin te komen. Daar ontrafelt zich een verhaal over de bloedbaden die plaatsvonden op het eiland Jeju in Zuid-Korea tussen 1948 en 1954, toen burgers in opstand kwamen en door Zuid-Koreaanse soldaten met geweld werden neergeslagen.

Het is een gebeurtenis die de regering lange tijd heeft stilgezwegen. Verschillende verhaallijnen kronkelen door elkaar heen, waarbij het onduidelijk is wat de waarheid is, en wat een droom. We leren over Inseons moeder, die is altijd op zoek is gebleven naar haar broer die sinds het bloedbad vermist is, maar ook over de vriendschap tussen Gyeong-ha en Inseon. Er vindt continu een wisseling plaats tussen een surrealistische ghost-story en een les in de geschiedenis.

Het is wel duidelijk dat Han Kang een eigenzinnige schrijfster is. Zo gaat De Vegetariër over een vrouw die opeens stopt met vlees eten en vervolgens besluit een boom te worden.

Ook tijdens het lezen van Ik zeg geen vaarwel raakte wist ik af en toe niet wat ik las, maar haar werk laat wel veel indruk achter. Kang schrijft waar het je raakt en zorgt voor ongemak. De manier waarop het verhaal verteld wordt zorgt ervoor dat de gruwelen uit de geschiedenis pijnlijk binnenkomen, alsof je het bijna meemaakt.

Ik zeg geen vaarwel is een boek om te voelen. Weken later voel ik het nog steeds. De sneeuwstorm, met de kou en sneeuw die op elke pagina in je gezicht slaat, het griezelachtige verblijf in het huis van In-Seon en de gruwelijke beelden op de Jeju eilanden. Wil jij deze kerstvakantie een boek lezen waarmee je meer de diepte in gaat, dan is dit het boek dat je zoekt!

____

Ik zeg geen vaarwel is geschreven door Han Kang
Vertaald door Mattho Mandersloot
Verschenen bij Nijgh & van Ditmar
Milan Vreeken is boekenadviseur bij IJburg Boeken, IJburglaan 561