Home BoekvandeWeek Boek van de Week | Kindertijd van Tove Ditlevsen

Boek van de Week | Kindertijd van Tove Ditlevsen

0

Boek van Week 8

Nieuwsgierig geworden door alle lovende pers las ik onlangs Kindertijd van de Deense schrijfster Tove Ditlevsen. Ditlevsen overleed al in de jaren zeventig, maar haar werk werd recentelijk herontdekt.

Kindertijd is het eerste deel uit de zogenaamde Kopenhagen-trilogie. Zoals de titel al doet vermoeden gaat dit eerste deel over de periode waarin zij zich van jong kind ontpopt tot tiener.

Op poëtische wijze beschrijft Ditlevsen het leven in Kopenhagen na WO I en de crisisjaren die later volgen. Zij groeit op in een gezin met een grote broer, een afstandelijke moeder en een socialistische vader die na jaren in dienst te zijn geweest zijn baan verliest, wat de nodige zorgen met zich meebrengt.

Tove voelt zich vaak eenzaam en niet gezien. Ze lijkt altijd op zoek naar de erkenning van haar moeder, maar krijgt die zelden. Haar enige vriendin is de stoutmoedige Ruth met wie ze spannende avonturen beleeft, maar ook bij haar voelt Tove zich een buitenbeentje. Alleen in de literatuur voelt ze zich thuis. Ze denkt dat dit haar manier is om te ontsnappen uit haar beklemmende kindertijd.

Kindertijd ontroert en doet mij benieuwen hoe het de jonge Tove in haar latere jaren vergaat. Ook de delen Jeugd en Afhankelijkheid liggen op mijn nachtkastje.

_____

Kindertijd is geschreven door Tove Ditlevsen
vertaald door Lammie Post-Oostenbrink
en verschenen bij uitgeverij Das Mag
Sharon Perlee is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145