Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Mary’ van Anne Eeckhout

Boek van de Week | ‘Mary’ van Anne Eeckhout

0

Boek van Week 5

Telling the best possible story matters more than the truth’. Anne Eekhout koos deze uitspraak van Mary Shelly als motto voor haar roman Mary. En ze vat het op als een aanmoediging. Vrijmoedig mengt Eekhout feiten uit Mary Shelley’s leven met haar eigen fictie. Gothic fictie die steeds weer associaties oproept met Shelley’s creatie Frankenstein.

Het boek zit vol paralellen met Shelley’s eigen werk, niet alleen qua thematieken, maar ook qua verteltrant en taalgebruik. Romantisch. Alles lijkt van betekenis doordrongen, de natuur, het weer, de dingen die niet gezegd worden.

In de beschrijvingen van Mary’s jeugd waren figuren rond die zonder meer model hadden kunnen staan voor Shelley’s monster. Is de jonge Mary werkelijk in gevaar? Of zijn het echo’s van haar trauma’s?

Mary zoomt in op een verblijf van Mary met de dichter Percy Shelley, Lord Byron en stiefzus Claire, aan het Meer van Genève. Het is de natte, door stormen geteisterde zomer van 1816. Om verveling te bestrijden vertellen ze spookverhalen. Dan stelt Lord Byron voor er een wedstrijd van te maken, waarbij het engste verhaal wint.

Mary lijkt voor deze uitdaging te kunnen putten uit haar eigen leven; een verblijft in Schotland, 4 jaar eerder. Daar raakte ze bevriend met leeftijdsgenote Isabella. Hier laat Eekhout de sfeer veranderen, de spanning neemt toe. Ze construeert een context waarin het beroemde griezelverhaal Frankenstein kon ontstaan; niet van de hand van een mannelijke schrijver, maar ontsproten aan de geest van een ambitieuze en kennelijk briljante jonge vrouw, die haar vrouwentrauma’s vertaalt naar een verhaal dat nog vele mannelijke schrijvers en filmmakers nog zeker twee eeuwen lang zal inspireren.

_____

Mary is geschreven door Anne Eeckhout
verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij
Yvonne Middelhoff is boekverkoper bij Boekhandel van Pampus, C. van Eesterenlaan 17