Home Overzicht Slachtoffers van de Holocaust herdacht in het Wertheimpark

Slachtoffers van de Holocaust herdacht in het Wertheimpark

0

Bij het Spiegelmonument  ‘Nooit meer Auschwitz’ in het Wertheimpark zijn de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Vanwege de coronacrisis waren uitsluitend genodigden aanwezig. Ook de traditionele stille tocht ging niet door. Wel liepen onder anderen premier Rutte en burgemeester Halsema van het nieuwe Holocaust Namenmonument in de Weesperstraat naar de herdenking in het Wertheimpark.

Bij het monument werden kransen gelegd en toespraken. Burgemeester Halsema sprak zich fel uit tegen vergelijkingen tussen de Holocaust en de coronapandemie. Halsema vindt het schaamteloos als de coronapandemie op een lijn wordt gezet met de systematische uitsluiting en moord op de Joden, Roma en Sinti. Zij vindt het verwerpelijk als de Jodenster wordt misbruikt voor effectbejag, enkel en alleen om aandacht te krijgen.

Voorzitter Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité haalde flink uit naar het antisemitisme dat volgens hem heerst onder bepaalde politici. ‘Vroeg of laat leiden die giftige praatjes weer tot iets gruwelijks. Tot een aanslag op een restaurant, een synagoge of een Joodse school. En uiteindelijk weer tot een pogrom. Niet zolang ik er ben’, aldus Grishaver.

Het is 77 jaar geleden dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Toen werd ook het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz bevrijd, het internationale symbool van de Holocaust. Tijdens de Holocaust werden van de ongeveer 140.000 Joden in Nederland er zo’n 107.000 gedeporteerd. Ongeveer 102.000 van hen kwamen om het leven. Naast deze groep Joden werden ook onder anderen Sinti en Roma vermoord.