Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Moederland’ van Milouska Meulens

Boek van de Week | ‘Moederland’ van Milouska Meulens

0

Boek van Week 14

Ik las deze week het indrukwekkende verhaal van Milouska Meulens die op aangrijpende wijze terugblikt op haar turbulente jeugd.

Wanneer op Hemelvaartsdag 2017 haar vader overlijdt, belandt Milouska Meulens in een depressie. De daaropvolgende jaren strandt haar tweede huwelijk en raakt ze haar baan kwijt. Als ook nog de pandemie toeslaat, besluit ze haar kinderen bij hun vader te laten en naar haar moeder te gaan. Ze kan niet meer.

Bij haar moeder mag ze schuilen, zonder schaamte voor het Grote Falen. Haar moeder, die een onbarmhartig verleden meetorst. Haar moeder, van wie ze leerde om zich groot te houden. ‘Laat ze nooit je pijn zien, Uka,’ zei ze altijd, ‘dan kunnen ze niet van je winnen.’ Haar moeder, die gebleven was toen haar vader het gezin in de steek liet en terugging naar Curaçao. Haar moeder, die voor het eerst echt in staat is om voor haar kind te zorgen.

Milouska Meulens zullen velen kennen als presentatrice van het Jeugdjournaal waar ze jaren voor werkten. Ze heeft al een aantal mooie jeugdromans op haar naam staan en Moederland is haar debuut in de volwassenenliteratuur.

Vanuit het ziekenhuisbed bij haar moeder kijkt Milouska terug op haar leven. Verdrietig zijn de fragmenten vanuit de ogen van de kleine Milouska die bij dreigende gebeurtenis vaak bevriest. Met schaamte kijkt de oudere Milouska daarop terug en oordeelt ze hard over zichzelf terwijl ze gewoon een jong meisje was die veel te jong volwassen moest worden in een harde wereld. Ontworteling is een groot thema in het boek. Als je ouders en voorouders zich al niet thuis voelen in het land waarin ze leven, ben jezelf dan in staat om je thuis te voelen in het land waar jij opgroeit? De gesprekken die Milouska voert met haar moeder over het verleden zijn intrigerend om te lezen.

Ondanks wat haar moeder allemaal is overkomen is ze niet verbitterd geraakt. Ze vindt dat Milouska het verleden moet laten rusten en mensen moet vergeven. Ze zegt hierover het volgende tegen haar dochter: ‘Als ik jouw vader kan vergeven voor wat hij heeft gedaan, kan ik ook mijn moeder vergeven. En als ik haar en hem kan vergeven, dan jij toch zeker ook? Vergeving kent net als liefde geen voorwaarde of grens, Uka’. Net als Milouska weet ik niet over ik het eens ben met deze uitspraak. Een mooi streven is het echter wel. Moederland is een prachtig boek dat ontroerd van begin tot eind.

_____

Moederland is geschreven door Milouska Meulens
Verschenen bij uitgeverij Meulenhoff
Lisa Fase is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29