Home Overzicht ‘Eik on Air’ groeit uit tot tv-station van de Plantagebuurt

‘Eik on Air’ groeit uit tot tv-station van de Plantagebuurt

0

Na elf wekelijkse uitzendingen is de livestream van Eik en Linde op de Plantage Middenlaan al bijna net zo’n begrip als het café dat afgelopen maanden gaandeweg veranderde in een studio

Lewis Daniels

Het door de lockdown uit nood geboren idee van eigenaar Kasper Verberne trekt elke vrijdagmiddag tussen 17.00 en 19.00 uur honderden kijkers. Bezoekers die tijdens de uitzending met Verberne en zijn collega’s in gesprek gaan of een verhaal komen vertellen, zitten beurtelings buiten op een krukje voor het open raam. Passanten en (stam) gasten hebben door het tweede open raam een kort praatje met het barpersoneel en maken gebruik van de afhaalservice.

Sinds november fungeert de grote leestafel als presentatietafel. Stipt 17.00 uur neemt Kasper met veel enthousiasme de komende uitzending door. Achterin de zaak zorgt DJ Ink ’n Boogie voor een breed genre muziek. Na de uitzending neemt hij de kijkers en luisteraars tot 20.00 mee op muzikale reis. Afgelopen vrijdag was collega-dj en kroegexploitant Nik van café de Kroegtijger op de Zeedijk gast-dj.

Kat Bobby, door de lockdown de enige overgebleven stamgast, heeft met Bobby-tv een wekelijkse rubriek in Eik on Air. Andere terugkerende items zijn (korte) boekbesprekingen, verhalen, gedichten en toelichtingen op de vele afbeeldingen aan de muur.

Verberne hoopt met Eik on Air zijn kijkers virtueel in huis te halen voor de vrijdagmiddagborrel. ‘We missen iedereen en wij worden ook gemist. Wij zijn altijd een café geweest voor mensen die samen willen komen. Hopelijk is dat door onze live-uitzendingen een beetje zo.’

De afhaalservice levert niet veel op. Dat is ook niet het voornaamste doel. Zijn café heeft een buurtfunctie en is voor vrijgezellen een tweede thuis. Met klanten die door omstandigheden niet langs kunnen komen  tijdens Eik on Air, houdt Kasper telefonisch contact. Zijn café zet zich ook in voor Amsterdammers die het moeilijk hebben in deze tijd door soep voor hen te koken.

Om behalve op vrijdag ook woensdagmiddag even naar Eik en Linde te kunnen is er sinds deze maand tussen 12.00 en 17.00 uur de warme woensdag. Eik on Air is dan niet in de lucht. De koffie, warme choco, poffertjes, glühwein en nog veel meer staan wél klaar. Verberne wil ook blijven streamen als zijn café weer open gaat. Deze uitzendingen worden een keer per week en buiten de openingstijden verzorgd.

Check eikenlinde.nl