Home BoekvandeWeek Boek van de Week | Notities van een theoreticus van Shi Tiesheng

Boek van de Week | Notities van een theoreticus van Shi Tiesheng

0

Boek van Week 25

Notities van een theoreticus heeft sinds het verschijnen in 1996 in China een cultstatus verworven. Heel bijzonder dat de eerste vertaling ervan in het Nederlands is. We boffen maar, want dit is werkelijk een heel bijzonder boek. Mijmerend, filosoferend, fantaserend, roert de schrijver thema’s aan door die door verschillende personen te laten bespreken, in conversaties met de ik-persoon. 

Zo komen thema’s aan de orde als ‘waarom is seks nou zo schaamtevol, en eten niet’, ‘kunnen verlangen en gemis zonder elkaar’. Of de indruk die witte veer van een vogel op een jonge jongen maakt, die zó imponerend is (die indruk) dat hij zijn verdere leven verwoed blijft proberen die vogel weer te creëren door de veer te schilderen. Abstract, reëel, hoe dan ook, om maar dat gevoel van geïmponeerd zijn weer op te roepen.

Filosofie en romantiek door elkaar, met vleugjes geschiedenis, ouders die meegevoerd worden als contra-revolutionairen, kinderen die fanatiek ‘revolutie’ schreeuwen. Nooit met expliciete kritiek, uiteraard gezien het Chinese politieke klimaat.

Een pil, zeker, niet in één keer uit te lezen, niet door mij althans. Steeds weer terugbladerend, zelf nog wat mijmeren, meanderen. Heerlijk eigenlijk – een superlekkere maaltijd die je in zo klein mogelijk hapjes tot je neemt om er des te meer van te genieten.

_____

Notities van een theoreticus is geschreven door Shi Tiesheng
Vertaald door Mark Leenhouts
Verschenen bij Uitgeverij Van Oorschot
Gekozen door Carel van Pampus, boekverkoper bij Boekhandel van Pampus, C. van Eesterenlaan 17