De prachtige houten voetbrug bij de ingang van het Oosterpark aan de kant van de Linnaeusstraat is vorig jaar omgedoopt in ‘Leonard Springerbrug’. Heel toepasselijk want Springer is de ontwerper van het Oosterpark. Maar de brug, en daarmee ook Leonard Springer, kreeg een klap in het gezicht. De brug werd voorzien van een absoluut niet passend blauw straatnamenbord. Dat is nu aangepast, de naam van de brug is nu in stijl aangebracht en de blauwe borden zijn verwijderd.

Het was terecht dat brug 159 een echte naam kreeg. ‘Brug NWZO’ zoals die eerder ook nog heette, werd vernoemd naar de ontwerper van het mooie Oosterpark. De naam werd aangebracht met een blauwe ‘straatnamenborden’, die vloekten op de fraaie brug, die nota bene op de gemeentelijke lijst van kunst in de openbare ruimte staat. Op een groot aantal bruggen in Oost zijn de namen van de bruggen wel met passende letters aangebracht. Maar Leonard Springer mag tevreden zijn als hij zou zien dat zijn naam in mooie letters staat op de brug in het door hem ontworpen Oosterpark. Voor wie het weten wil: Springer leefde van 1855 tot 1940. Die informatie is op het nieuwe bord niet vermeld.

De Leonard Springerbrug is een juweeltje uit 1929 die ontworpen is door de Amsterdamse Schoolarchitect Piet Kramer. Op elke hoek van de brug staat een pijler met de vier windstreken. Vandaar de vorige naam ‘Brug NWZO’. Als je even bij de brug stil staat zie je de zuiltjes in Japanse stijl en aan de einden van de leuningen windrozen. In de brugleuning zijn rode houten maskers in Chinese stijl aangebracht.