Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Ochtendmens’ van Katherine Heiny

Boek van de Week | ‘Ochtendmens’ van Katherine Heiny

0

Boek van Week 7

Jane, Lerare van groep vier, valt als een blok voor Duncan: Hij is charmant, goedhartig en knap, maar helaas is hij ook met bijna iedere vrouw in Boyne City naar bed geweest. Jane kan ermee leven dat hij een beruchte verleider is, maar vindt het lastiger om Duncan met zo veel anderen moet delen: zijn ex- vrouw Aggie voor wie hij nog steeds het gras maait, zijn collega Jimmy die continu binnenloopt en vele anderen die zich met hun leven bemoeien. Een auto-ongeluk zorgt ervoor dat Jane permanent verbonden raakt met Duncan, Aggie en Jimmy, en ze beseft dat hij nooit helemaal van haar zal zijn.

Katherine Heiny schreef meerdere verhalenbundels en Ochtendmens is haar tweede roman. Haar verhalen worden gepubliceerd in gerenommeerde bladen als The New Yorker en The Atlantic. The Washington Post noemt het ‘de grappigste roman van het jaar’ maar laat je niet misleiden door deze quote. Katherine Heiny schrijft met vlagen hilarisch. Zeker de gedachtespinsels van Jane, het hoofdpersonages van het boek, zijn erg grappig zeker als ze een situatie schetst waar ze tegen wil in dank in belandt. Ik vind echter dat je Katherine Heiny tekort doet als alleen maar een grappige schrijfster. Ze schetst ook een portret van een vrouw die probeert te accepteren dat de mensen waarvan ze houdt niet altijd aardig en gemakkelijk in de omgang zijn. Het zijn de mensen waar zij het mee moet doen en ook al is dit niet altijd gemakkelijk het is nu eenmaal de situatie waar zij in verkeert.

Ochtendmens is zeker een hilarische roman maar het boek laat je echter ook nadenken over je eigen familie en vrienden en de keuze waarom je wel of niet met iemand blijft om gaan. Het is een verhaal dat niemand onberoerd laat.

_____

Ochtendmens is geschreven door Katherine Heiny
Vertaald door Lidwien Biekmann
Verschenen bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
Lisa Fase
is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145