Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Oersoep’ van Bregje Hofstede

Boek van de Week | ‘Oersoep’ van Bregje Hofstede

0

Boek van Week 47 

Een ontspannen leeservaring zou ik Oersoep, de nieuwste roman van Bregje Hofstede niet noemen.

Het boek begint met een 30 pagina’s lange bevallingsscene waarin aan het fysieke zodanig woorden wordt gegeven dat ik zelf moest bijkomen en me afvroeg wat me nu was overkomen. Daarna krijg je nauwelijks tijd om op adem te komen want het boek dendert verder en of je het wilt of niet je wordt meegenomen in een stroom van expliciete lichamelijke ervaringen.

Halverwege komt het boek in wat rustiger vaarwater, daar is het makkelijker de draad weer op te pakken. We lezen over Warre haar vriend, de man aan wie ze zich vastklampt, maar die tegelijkertijd iets egoïstisch en kinderlijks heeft. Over een vriendin met wie ze flirt, tot wie ze zich aangetrokken voelt, maar die gevoelens durft ze niet verder te onderzoeken, die vriendin overlijdt plotseling en in een ontroerende eerlijke brief richt ze zich tot haar.

Over twee Ayahuasca trips, in die tripbeschrijvingen raak je haar soms even kwijt, omdat het zo persoonlijk is wat daar gebeurt. Alles wat de ik-figuur in het boek meemaakt is heel zintuigelijk en dicht op de huid geschreven. Dat maakt het meer een boek om zelf te ervaren dan er hier uitvoerig over te schrijven. Het boek heeft in die zin ook niet de vaste structuur van een roman met duidelijke personages en een plot. Het gaat meer over het gevoel dat er nog iets is achter dat wat we fysiek ervaren. Iets mystieks, iets wat het lichaam je zonder woorden kan vertellen. Bregje Hofstede heeft geprobeerd dit in taal te vatten. En voor zover dit mogelijk is, is dat gelukt.

_____

Oersoep is geschreven door Bregje Hofstede
Verschenen bij Uitgeverij Das Mag
Klaartje van Beek is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145