Home Kunst Kunstprijswinnaar Mounira Al Solh exposeert in H’ART Museum

Kunstprijswinnaar Mounira Al Solh exposeert in H’ART Museum

0

Mounria Al Solh ontving begin dit jaar de Kunstprijs van Abn Amro. Als onderdeel daarvan maakte ze met ‘Nami Nami Noooom, Yalla Tnaaam’ een tentoonstelling en gelijknamige installatie waarin ze teruggrijpt op haar jeugd in een door burgeroorlog geteisterd Libanon. Vanaf 23 november is de tentoonstelling vier maanden te zien in H’ART Museum, de voormalige Hermitage.

Al Solh (Libanon, 1978) is een verhalenverteller die haar persoonlijke geschiedenis als vrouw en migrant uit Libanon verbindt met actuele thema’s als identiteit, politiek en feminisme. Ze werkt met uiteenlopende materialen. Ze borduurt en schildert, werkt met taal en muziek en maakt tijdschriften, installaties en performances. Bovendien werkt ze zowel alleen in haar studio als samen met anderen.

In ‘Nami Nami Noooom, Yalla Tnaaam’ grijpt Al Solh terug op haar jeugd in een door burgeroorlog geteisterd Libanon. Tijdens bombardementen mocht ze van haar moeder ’s avonds gaatjes knippen in haar pyjama en die dan met naald en draad weer dichtnaaien. Dit kalmeerde haar wanneer ontploffingen haar uit haar slaap hielden.

Voor deze tentoonstelling herhaalde ze die meditatieve handeling samen met een groep vrouwen ‒ deels met een migratieachtergrond ‒ in Nederland en Libanon. Ze verwerkte de pyjama’s in een nieuwe installatie die voor het eerst te zien is in H’ART Museum.

Voor de schilderingen en tekeningen op papier en textiel putte Al Solh inspiratie uit dromen en nachtmerries. Met de titel Nami Nami Noooom, Yala Tnaaam refereert ze aan twee Arabische slaapliedjes uit haar jeugd, die haar moeder voor haar, en die zijzelf voor haar dochter zong.