Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Offer’ van Toni Coppers

Boek van de Week | ‘Offer’ van Toni Coppers

0

Boek van Week 48

Herfst. De dagen worden korter, de regen slaat tegen de ramen. En ik lees de thriller Offer van de Vlaamse misdaadauteur Toni Coppers die zich afspeelt in de Ardennen. Wie is er niet geweest? Met het gezin of een schoolreis. Kanovaren, wandelen. Vaak met kou en regen, mistige vergezichten. Bossen die je het gevoel geven ver weg te zijn van de gewone wereld, zo dicht bij huis.

Diezelfde bossen zijn in Coppers’ boek alomtegenwoordig en niet in de laatste plaats omdat het donkere woud, zoals hoofdpersoon Alex Berger het verwoordt, ‘vier meisjes heeft opgeslokt’. Berger werkte bij de recherche en is nu privédetective. Hij heeft zich teruggetrokken in de Italiaanse Apennijnen, maar als zijn vriendin Sara, hoofdinspecteur van de Brusselse recherche, hem om hulp vraagt, keert hij terug naar België. In de bossen van Anglier, in de buurt van het dorp Suxy, is een meisje vermoord. De vreemde omstandigheden doen denken aan die van een aantal onopgeloste moorden jaren geleden. De plaats delict heeft, net als toen, trekjes van een rituele moord. Berger onderzoekt het misdrijf en duikt in het verleden waarbij hij ook zijn eigen angsten onder ogen moet zien. Al snel rijst de vraag of hij op zoek is naar een seriemoordenaar die elk moment weer kan toeslaan…

Toni Coppers is een van Vlaanderens beste misdaadauteurs. Hij heeft inmiddels zo’n twintig boeken op zijn naam staan (Offer is het derde met Alex Berger in de hoofdrol) en wordt bijna jaarlijks genomineerd voor de Hercule Poirotprijs, de literatuurprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman. De sfeer die Coppers in Offer schetst, doet denken aan die van de beste Scandinavische thrillers, maar voelt dichterbij. Dat is niet alleen omdat de Ardennen ‘om de hoek’ liggen, maar ook omdat Coppers zijn verhaal toegankelijk en filmisch verwoordt en zijn personages je buurman of buurvrouw zouden kunnen zijn. Het zijn mensen van vlees en bloed die Coppers diepgang geeft met mooie karakterschetsen. Hoofdpersoon Alex Berger wordt wel vergeleken met Kurt Wallander. Eigenzinnig, op zichzelf, een beetje getroebleerd. Net als het woud geeft Berger zijn geheimen maar moeilijk prijs. Toch heb je als lezer het gevoel dat je hem gaandeweg beter leert kennen en is niets menselijks hem vreemd. Natuurlijk, hij is de geniale, mysterieuze ex-politieman die deze cold case kan oplossen, maar hij is ook een man met een verleden die weet hoe het is om een geliefde te verliezen.

Offer boeit vanaf het begin vanwege het gevoel dat de afgelegen, eenzame donkere bossen bij je oproepen:

‘Hier, in het altijd groene stuk naaldbos achter de weide aan de Vierre, ziet hij helemaal geen hand voor ogen. Hij ruikt de hars, de naalden, de bijna zoete lucht die tussen de sparren hangt, maar hij ziet ze niet.’

De personages raken je en zullen de lezer meer dan eens verrassen. Ook het plot blijft een ingenieuze puzzel die zich maar moeilijk laat leggen en Coppers houdt de spanning erin tot het eind. Ik kon het niet wegleggen! Ben je een lezer van Lars Kepler of Jo Nesbø, dan nodig ik je uit om deze grootheid van de Lage Landen te lezen. Coppers en Alex Berger verdienen een groot Nederlands lezerspubliek.

_____

Offer is geschreven door Toni Coppers
Verschenen bij Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts
Pim Clous is boekenadviseur bij IJburg Boeken, IJburglaan 561