Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Open’ van Philip Huff

Boek van de Week | ‘Open’ van Philip Huff

0

Boek van Week 11 

Een tijdje geleden luisterde ik een podcast over de liefde waarin een jonge vrouw vertelde dat ze er bij haar vrienden niet voor uit durfde te komen dat ze behoefte had aan een monogame relatie.
In haar omgeving (die van de hoogopgeleide jonge randstedeling) zijn open relaties gangbaarder dan pakweg tien jaar geleden. Ze schaamde zich dat ze terugverlangde naar de tijd dat je gewoon met één iemand kon zijn zonder dat haar vrienden oordeelden dat ze zichzelf daarmee tekort zou doen.

Kort daarna las ik Open van Philip Huff waarin de schrijver zeer gedetailleerd de ondergang van een open relatie beschrijft. Monogaam of open, liefde is op den duur gewoon ingewikkeld blijkt maar weer.

In Open lijken de personages in het begin voor elkaar gemaakt. Over een periode van 9 jaar volgen we de schrijver op het grillige pad van de open relatie. Het wordt al snel pijnlijk duidelijk dat hij vroeg of laat flink door het stof zal moeten. ’Het enige dier dat over de waarheid kan spreken is het dier dat kan liegen.’
Er wordt al snel gelogen… Of, zoals de vrouw in de relatie opmerkt ’Jij bent altijd langzaam geweest met de waarheid.’

De schrijver verblijft een periode in New York waar hij verschillende vrouwen ontmoet en daar niet open over is, ook niet als het hem gevraagd wordt. De reden? De ander geen pijn willen doen, onzekerheid, trots, gemak. Ook de vrouw in deze relatie vertelt om die reden niet altijd alles. Ze praat open over haar ontmoetingen, maar vertelt bijvoorbeeld niet dat ze gezoend heeft of toch de nacht bij iemand heeft doorgebracht. En zo glijdt de relatie langzaam naar het punt waarvan je in het begin nooit had gedacht dat het zo ver zou komen.

Philip Huff schrijft net als in zijn vorige boek Wat je van bloed weet dicht tegen de waarheid aan. Het is pijnlijk, het is smeuïg, maar ook lief en begrijpelijk en een herkenbaar verhaal voor mensen in relaties in welke vorm dan ook.

_____

Open is geschreven door Philip Huff
Verschenen bij Uitgeverij Prometheus
Klaartje van Beek is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145