Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Oreo’ van Fran Ross

Boek van de Week | ‘Oreo’ van Fran Ross

0

Boek van Week 27

Onlangs bespraken we met onze leesclub Oreo van Fran Ross. Een moderne cultklassieker die kortgeleden in vertaling verscheen bij uitgeverij Cossee. Een boek waarover de meningen zeer verdeeld waren en niet altijd makkelijk om te bespreken, maar zeker de moeite van het lezen waard.

Wanneer de zwarte Helen Clark en de witte Joodse Samuel Schwarz gaan trouwen zijn beide families op zijn zachtst gezegd ‘not amused’. Het huwelijk is geen lang leven beschoren, wel krijgen Helen en Samuel twee kinderen: Oreo en haar broertje. De kinderen groeien op bij oma en opa van moeders kant en Oreo gaat jaren later op zoek naar haar verloren vader.

Gewapend met een lijst met aanwijzingen die haar vader haar heeft nagelaten en een ijzeren staaf die ze een overvaller afhandig heeft gemaakt, trekt Oreo op haar odyssee door het Manhattan van de jaren zeventig. Op haar spectaculaire zoektocht beleeft Oreo de meest onwaarschijnlijke avonturen. Zo krijgt ze het aan de stok met een pooier, die ze een lesje leert, brengt ze een nacht door met een bijzonder gezin in het park en spreekt ze ‘en passant’ nog even een commercial in voor een diepvriessedermaaltijd. Haar vader vindt ze uiteindelijk, maar ook deze ontmoeting verloopt niet zoals verwacht.

Oreo is een bijzonder boek, dat weliswaar niet altijd makkelijk te lezen is, maar waarin je wel altijd verder wílt lezen, omdat je benieuwd bent wat voor maffe avonturen Oreo nu weer gaat beleven. Oreo is geschreven als parodie op het verhaal van de Griekse Theseus. Het boek verscheen voor het eerst in 1974 op het hoogtepunt van de Black-Powerbeweging en werd destijds nauwelijks opgepikt. Ik las in meerdere recensies dat men destijds nog niet klaar was voor het verhaal van deze onconventionele heldin en dat het boek zijn tijd ver vooruit was. Of dat nu zo is, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Oreo zal mij in ieder geval altijd bijblijven.

_____

Oreo is geschreven door Fran Ross
vertaald door Anna Helmers-Dieleman
verschenen bij uitgeverij Cossee
Sharon Perlee
is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145