Home Overzicht Na renovatie is het KIT hotel straks een van de duurzaamste hotels...

Na renovatie is het KIT hotel straks een van de duurzaamste hotels in de stad

0
Foto Wiel Arets Architects.

Het KIT Hotel aan het Oosterpark wordt gerenoveerd en is daarna een van de duurzaamste hotels in de stad. Het hotel krijgt een nieuw restaurant op de begane grond. Een daktuin met terras op de eerste verdieping geeft uitzicht op het park en de binnentuin van het KIT. Tijdens de renovatie, die vorige week begon, is het hotel gesloten. Het nieuwe hotel gaat naar verwachting open in maart 2024.

Het hotel, een twaalf verdiepingen tellende betonnen toren uit 1967 op het terrein van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) aan het Oosterpark, wordt van binnen en buiten compleet gerenoveerd, naar een ontwerp van Wiel Arets Architects. Enkele elementen die kenmerkend zijn voor het huidige gebouw blijven behouden in het nieuwe ontwerp.

De architect ziet het hotel als ‘een parel in het Oosterpark’. ‘Het gebouw krijgt een kristallijne huid die de verbinding tussen het park en het hotel manifesteert’, zegt Wiel Arets. In 2021 ontving hij de prijs voor het Beste Gebouw van Nederland voor zijn ontwerp van het Van der Valk Hotel aan de Zuidas.

Met de renovatie wordt het KIT Hotel een van de duurzaamste hotels in Amsterdam. Het gebouw wordt volledig gasloos. Daarvoor komt er een warmte-koudeopslag (WKO) installatie die ook het monumentale hoofdgebouw van het KIT aan de Mauritskade bedient. Dat past volgens Mark Schneiders, CEO van het KIT geheel bij de ideële missie van het KIT om bij te dragen aan een eerlijkere en duurzamere wereld, de ontwikkeling van de locatie als kenniscentrum, hospitality venue en werkplek voor duurzaamheid.

Met de renovatie van het hotelgebouw wil het  KIT een ander publiek aanspreken. ‘Met het nieuwe hotel en restaurant verwachten we een marktsegment aan te spreken dat past bij de ‘unique venue’ status van de congresfaciliteiten die wij bieden in ons monumentale hoofdgebouw aan de Mauritskade’, zegt Marielle van Rumpt, general manager van KIT Hospitality. ‘Nu moeten we gasten nog vaak verwijzen naar andere hotels en restaurants in de stad. Straks kunnen ze op onze campus blijven eten, iets drinken op het dakterras en in het KIT Hotel blijven slapen.’

Het ‘Tropen’ Hotel nu.

Het KIT, het Koninklijk Instituut voor de Tropen, niet te verwarren met het Tropenmuseum, is een kenniscentrum, hospitality venue en bedrijfslocatie voor duurzame ontwikkeling in Amsterdam. Geïnspireerd door de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties, ziet KIT het als zijn missie om bij te dragen aan een inclusieve en duurzame wereld. Het historische KIT-gebouw, een rijksmonument uit 1926, en de campus aan het Oosterpark heeft zich ontwikkeld tot een hotspot voor duurzaamheid in de stad.

In het KIT vind je onder meer een expertise- en opleidingscentrum, faciliteiten voor conferenties en evenementen, een café-restaurant. En het KIT Hotel in een apart gebouw. Het KIT is een vereniging zonder winstoogmerk. De opbrengsten uit de commerciële activiteiten van het KIT, waaronder het KIT Hotel, dragen bij aan de ideële missie van de organisatie.