Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Paradijs’ van Abdulrazak Gurnah

Boek van de Week | ‘Paradijs’ van Abdulrazak Gurnah

0

Boek van Week 11

De Tanzaniaanse schrijver Abdulrazak Gurnah won vorig jaar de Nobelprijs voor Literatuur. Op dat moment waren geen van zijn boeken verkrijgbaar in een Nederlandse vertaling. Onlangs verscheen bij Meulenhoff Gurnah’s roman Paradijs, die in 1994 al werd uitgegeven door uitgeverij Van Gennep.

Nieuwsgierig geworden door alle publiciteit, las ook ik Paradijs en vond het een bijzonder boek.

In Paradijs groeit Yusuf op in het Tanzania van begin 20e eeuw, destijds nog een Duitse kolonie. Zijn ouders bezitten een hotel en de dagen verlopen vrij monotoon. Als ‘oom’ Aziz weer eens langskomt is Yusuf dan ook altijd in zijn element. Het zorgt voor reuring en hij krijgt ook altijd een zakcentje. Deze keer verloopt echter anders. Yusuf moet mee met Aziz, die niet zijn oom, maar een rijke Arabische handelaar blijkt te zijn. Zijn vader heeft een schuld bij Aziz en Yusuf moet met hem mee als onderpand om op die manier zijn vaders schuld terug te verdienen. Hij werkt in eerste instantie als winkelbediende, maar moet later mee op een handelsexpeditie naar de binnenlanden van Oost-Afrika. Een tocht die niet geheel zonder risico’s is. De jonge Yusuf komt voor de nodige uitdagingen te staan op zijn weg naar volwassenheid. Tegen beter weten in probeert hij toch zijn eigen dromen na te jagen.

In Paradijs schept Gurnah een meedogenloze wereld, waarin het recht van de sterkste geldt. Een wereld beheerst door kolonialisme en geweld. Door zijn bloemrijke en intieme manier van schrijven toont hij ook de schoonheid van Afrika en neemt hij de lezer mee op een avontuur. Al met al een bijzondere leeservaring.

_____

Paradijs is geschreven door Abdulrazak Gurnah
vertaald door Tinke Davids en
verschenen bij Meulenhoff
Sharon Perlee is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145