Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Picknick bij maanlicht’ van Margaret Kennedy

Boek van de Week | ‘Picknick bij maanlicht’ van Margaret Kennedy

0

Boek van Week 23

Cornwall, 1947. Op een zomernacht stort een klif neer op een hotel aan zee. Zeven van de bijna twintig gasten komen om; alleen de gelukkigen die weg waren voor een picknick bij maanlicht hebben het overleefd. Maar wie ligt begraven onder het puin en wie niet? In de week voor de aardverschuiving leren we de hotelgasten in al hun excentrieke glorie kennen: onder anderen een heetgebakerde geestelijke, een geldzuchtige weduwe, een matig bekende schrijfster en haar veel jongere metgezel, een stel verwaarloosde kinderen, en uiteraard het personeel. Er worden vriendschappen gesloten, romances bloeien op, zonden komen aan het licht, de sympathieën van de lezer worden gemanipuleerd – en ondertussen worden de scheuren in de klif breder, zonder dat het bonte gezelschap vakantiegangers het doorheeft.

Margaret Kennedy (1896- 1967) schreef romans, toneelstukken en een biografie van Jane Austen. Haar tweede roman De trouwe nimf (1924) bewerkte ze zelf tot een succesvol toneelstuk. Picknick bij maanlicht verscheen in 1950. Haar werk is te vergelijken met haar tijdgenoten zoals Elizabeth Jane Howerd, Jane Gardam en Elizabeth Taylor. Allemaal vrouwen die met humor en een tikkeltje vilein de teloorgang van de Engelse upperclass beschrijven.

 Picknick bij maanlicht speelt zich af in de grijze jaren naar de oorlog. De wereld en ook de levens van de personages licht in puin. Ze houden zich vast aan het verleden en durven niet naar de toekomst te kijken. Het is het moeilijk om voor sommige hoofdfiguren sympathie te voelen. Ze leven in hun eigen wereld en hebben geen oog voor de mensen om hen heen. De kracht van het boek ligt bij de voortdurende onderliggende spanning. Wie van deze mensen overleeft de ramp en wiens leven eindigt bij het instorten van de klif?

_____

Picknick bij maanlicht is geschreven door Margaret Kennedy
Vertaald door Inge Kok
Verschenen bij Atlas Contact
Lisa Fase
is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145