Home BoekvandeWeek Boek van de Week: ‘Raam, sleutel’ van Robert Welagen

Boek van de Week: ‘Raam, sleutel’ van Robert Welagen

0

Boek van Week 25

Alhoewel Robbert Welagen al acht veelgeprezen romans heeft gepubliceerd, had ik nog niets van hem gelezen. Maar na de uiterst lovende recensies in o.a. NRC en Volkskrant, besloot ik me toch maar te wagen aan mijn eerste Welagen: ‘Raam, sleutel’. En dat viel beslist niet tegen! Welagen schrijft uiterst precies, geen woord te veel en geen zin te weinig.

In ‘Raam, sleutel’ volg je de lotgevallen van Karlijn, die net haar eerste roman heeft uitgebracht. Het boek wordt goed ontvangen en ze krijgt een televisieploeg van een literair programma over de vloer voor een interview. Dat gaat allemaal prima, totdat de interviewster, Hanna, op het eind van het gesprek haar hand op de knie van Karlijn legt… Karlijn is een beetje in de war, was dit nou prettig of niet? Ze is tenslotte gelukkig met aardrijkskundeleraar Arne.

Als het interview erop zit, laat Karlijn Hanna uit. Maar… het raam staat open, de sleutel van het huis ligt binnen, en de deur waait dicht. Gelukkig ziet ze de buurvrouw, kan Arne bereiken en ze besluiten om elkaar tegemoet te komen. Hij op de fiets van zijn school en zij lopend vanaf huis. Maar dan slaat het noodlot toe. Onderweg ziet Karlijn een ambulance, bloedvlekken op de stoep, en ja: het blijkt Arne te zijn die ter plekke is overleden na een aanrijding.

Het lukt Karlijn niet om te rouwen. Ze denkt ook steeds aan Hanna en besluit haar op te gaan zoeken. Wat volgt is een spannende en verwarrende relatie tussen de twee vrouwen. Karlijn denkt ook dat ze schuldig is aan het ongeluk van haar vriend en dat Hanna daar mee te maken heeft. Bijna op z’n Hermansiaans weet Welagen je door een enkel zinnetje op een compleet ander spoor te zetten. Wat is nu waar, wat wil je dat waar is, kun je de waarheid uitgummen en kun je hem wel aan? Allemaal vragen waaromheen Welagen een prachtig literair web gesponnen heeft.

Wat mij betreft is ‘Raam, sleutel’ een absolute aanrader en het zou een waardige opvolger zijn van Libris-prijswinnaar Sander Kollaard met zijn prachtige roman ‘Uit het leven van een hond’. Dezelfde compactheid, eveneens een prachtige stijl, verstild en soms kun je je vinger net niet op de juiste plek leggen waarom het nou zo mooi is. En maar weer eens het bewijs dat een goede schrijver voor geen enkel onderwerp zijn hand niet omdraait, ook niet voor een lesbische relatie. Culturele toe-eigening? Laat me niet lachen. Lees ‘Raam, sleutel’ en je weet wel beter!

_____

Raam, sleutel is geschreven door Robert Welagen
verschenen bij Nijgh & van Ditmar
Chris van Dongen is boekverkoper bij Boekhandel van Pampus, KNSM-laan 303