Home Overzicht Zet je in voor een ander, nu de stad weer tot leven...

Zet je in voor een ander, nu de stad weer tot leven komt 

0

De stad is weer open, de terrassen zitten vol en het terug naar normaal lijkt steeds dichterbij te komen. Pittige tijden liggen achter ons, maar de coronacrisis was ook een tijd van verbinding en klaar staan voor elkaar. Iets kunnen betekenen voor een ander hielp veel Amsterdammers de lockdown door en gaf de stille stad een beetje kleur.

De bereidheid om een stadgenoot te helpen was het afgelopen jaar enorm. Het einde van de coronatijd lijkt in zicht, maar veel Amsterdammers hebben nog steeds behoefte aan hulp. Daarom organiseert Count Me In een actieweek (20-26 juni) om te ervaren hoe mooi het kan zijn om je ook in tijden van versoepeling in te zetten voor een ander.

Meld je aan als vrijwilliger voor een dag 

In de Count Me In actieweek (van 20 t/m 26 juni) kun je je  bereidheid om te helpen, omzetten in actie. Je kunt vrijwilligen voor een dag: ook als je agenda weer vol stroomt, kun je je inzetten. Amsterdammers die zin hebben om een ander te helpen, kunnen zich aanmelden via www.countmein.nl. Er is plek voor ruim 300 vrijwilligers om aan de slag te gaan met acties rondom cultureel, culinair of collectief. Bijvoorbeeld als (fiets)koerier voor het gezamenlijk uitdelen van ruim 4000 brownies aan daklozen, ouderen en verstandelijk beperkten. Of je helpt met de stad schoonprikken; wandelen met ouderen of een tuin-, opruim- of schilderklus bij een Amsterdammer thuis.

‘Beter een goede buur dan een verre vriend’

Via Burennetwerk, één van de organisaties achter Count Me In, gaan ‘goede buren’ in de actieweek met een brownie langs bij een buur aan wie ze gekoppeld zijn. Burennetwerk koppelt al bijna tien jaar Amsterdamse buren aan elkaar voor hulp of een praatje. Toen corona uitbrak, werd hun motto ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’ extra zichtbaar. ‘Die energie is gebleven’, vertelt Sandra Bos, directeur van Burennetwerk, ‘Het aantal Amsterdamse buren dat wat voor een ander wil doen, blijft groeien. In 2020 koppelden we ruim 4400 buurtgenoten aan elkaar voor bijvoorbeeld de boodschappen, hond uitlaten, klussen in huis, vervoer naar een priklocatie of een wandeling met afstand. De actieweek met Count Me In is een mooi moment om stil te staan bij die extra aandacht voor iemand uit je buurt. Want ook nu corona bijna weg is, blijft het belangrijk om naar elkaar om te kijken in de stad.’

Count Me In: een platform met acties voor de stad 

Toen corona vorig jaar de wereld, en daarmee Amsterdam, in z’n greep nam, bundelden vier Amsterdamse vrijwilligersorganisaties hun krachten. Serve the City, Burennetwerk, Ympact020 en Present deden een eerste gezamenlijke (online) actie om de thuiszittende Amsterdammer te helpen. Ze organiseerden acties om alle vrijwilligersenergie om te zetten in actie. Ze koppelden vrijwilligers aan de (kwetsbare) groepen in de stad die extra hulp en aandacht nodig hadden.

In het eerste weekend van de coronatijd kwamen er meer dan 800 aanmeldingen van vrijwilligers binnen. In totaal zetten ruim 1600 vrijwilligers zich in voor talloze projecten in de stad. Van digitaal wandelen tot concerten bij verzorgingstehuizen. Van kaartjes schrijven tot bloemen rondbrengen.

Omdat de samenwerking zo succesvol was, zijn de vier organisaties het platform Count Me In gestart. Zo bieden ze een overzichtelijke plek met mooie vrijwilligersacties voor Amsterdam en houden ze enthousiaste vrijwilligers betrokken.  Inmiddels is ook vrijwilligersorganisatie Adam Helpt aangehaakt.

Check countmein.nl. Daar lees je ook over de vijf vrijwilligersorganisaties Serve the City, Burennetwerk, Ympact020, Present en Adam Helpt die met elkaar Count Me In vormen.