Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Regentijd’ van José Eduardo Agualusa

Boek van de Week | ‘Regentijd’ van José Eduardo Agualusa

0

Boek van Week 43

Regentijd van de Angolees-Portugese schrijver José Eduardo Agualusa verscheen al in 1996, maar is nu voor het eerst vertaald in het Nederlands.

Agualusa groeide op in Angola en verhuisde niet lang na de Angolese onafhankelijkheid naar Portugal. Hij was destijds een puber, maar de Angolese revolutie en daarop volgende onafhankelijkheid spelen een centrale rol in een aantal van zijn boeken. Zo stond hij eerder op de shortlist van de International Man Booker Prize met Een algemene theorie van het vergeten. Eveneens een prachtig boek over de Angolese koloniale tijd en de nasleep hiervan.

In Regentijd vertelt hij over de Angolese dichteres Lídia do Carmo Ferreira, mede-oprichter van de MPLA, een van de drie bevrijdingsbewegingen in de bloederige strijd om onafhankelijkheid in het Angola van de jaren ’70. Als de MPLA een andere koers, een gewelddadigere, begint te voeren, verzet Lídia zich hiertegen en valt in ongenade. Er volgen jaren van gevangenschap. Lidia’s lot en dat van vele anderen wordt opgetekend door een jonge radicale journalist. Beiden overleven de ontberingen en de massamoord.

Regentijd is zeker geen pageturner, maar door de sfeer die Agualusa creëert met zijn dromerige en poëtische manier van schrijven, weet hij de aandacht vast te houden en blijft het verhaal boeien van begin tot eind. De uitstekende vertaling en het nawoord van Agualusa’s vaste vertaler Harrie Lemmens heeft hier ook zeker aan bijgedragen.

_____

Regentijd is geschreven door José Eduardo Agualusa
vertaald door Harrie Lemmens
verschenen bij uitgeverij Koppernik
Sharon Perlee
is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145