Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Salto’ van Arndís Thórarinsdóttir

Boek van de Week | ‘Salto’ van Arndís Thórarinsdóttir

0

Boek van Week  15

Sprookjesachtig zelfhulpboek voor kinderen (én volwassenen).

Het nieuwste boek van de IJslandse schrijfster Arndís Thórarinsdóttir heet Salto. Eerder schreef zij al het goed ontvangen ‘de Flat aan het einde van de wereld’. Opnieuw slaagt zij er in je te raken. Salto is een heftig verhaal. Het is meeslepend en met veel vaart geschreven. Maar vooral is het een ontroerend boek. Aan het einde zit je met tranen in je ogen.

In Salto leren we de twaalfjarige Alfur kennen. Normaal gesproken gamet hij graag met zijn beste vriend en traint hij om in een hogere turngroep te komen. Nu is er van alles aan de hand met de familie van Alfur. Zijn tante was ooit de beste turnster van Ijsland, maar niemand praat met haar. En bij zijn kleine broertje wordt autisme vastgesteld. Zijn ouders koken opeens glutenvrij en denken erover te verhuizen. Alfur is het er niet mee eens en besluit te bewijzen dat zijn broertje helemaal niet anders is. Alfur raakt gefrustreerd, wil niks meer met zijn ouders te maken en krijgt ruzie met zijn beste vriend die alleen maar bezig is met likes binnenhalen op YouTube. Na een heftige gebeurtenis beseft Alfur zich dat hij het beste de situatie moet accepteren.

Zijn tante zegt tegen hem: Het gaat er een beetje om hoe je naar de wereld kijkt. Je voelt je beter als je niet probeert de dingen te veranderen waar je geen invloed op hebt. En het is ook belangrijk om niet te snel op te geven, maar dingen proberen te veranderen waar je wél invloed op hebt. Je moet er alleen achter komen wat wat is. Het is belangrijk hoe je over de dingen denkt.

Dit is natuurlijk geen nieuw inzicht, maar in dit boek krijgt het een nieuwe en hartverwarmende lading.

_____

Salto is geschreven door Arndís Thórarinsdóttir
Vertaald door Willemien Werkman
Illustraties Linde Faas
Verschenen bij Uitgeverij Volt
Marjolein Eigenfeld
is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145