Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Swingers’  van Fleur van Groningen

Boek van de Week | ‘Swingers’  van Fleur van Groningen

0

Boek van Week 41

Met haar debuutroman Swingers treedt de Belgische Fleur van Groningen in de voetsporen van Jan Wolkers en Mano Bouzamour. Wat kan deze jonge dame ontzettend goed erotische scenes schrijven! Swingers verteld het verhaal van de ambitieuze actrice Ella, die helemaal in de ban raakt van een rijke filmproducent. Haar vriend Jan, een mislukte scenarioschrijver, verliest zichzelf ondertussen in de spirituele tv-kok Lakshmi. Met veel gevoel humor schets Van Groningen de wereld van seksclubs en zweverige zelfhulpgoeroes.

Naast de twee hoofdpersonen volgen we ook boekhoudster Roosje, die bij hetzelfde productiehuis als Ella werkt. Ook zij dompelt zich onder in een wereld van anonieme seks en stort zich ook nog eens op de drugshandel en ontwikkelt zich tot een ware drugsdealer.

Swingers is nou niet echt een zware literaire roman, maar is wel een genot om te lezen! Het schrijfplezier spat van de pagina’s af. En bij een goede roman hoort uiteraard een goede beginzin… Nou, hier komt -ie dan: “In de rij voor de hoge, matzwarte poort van club Nympho – een kerk omgebouwd tot seksclub – dacht Ella aan de drie piemels die ze in haar leven gezien had.”

Dit debuut is niet echt geschikt voor tere zieltjes. De seksscenes druipen van de pagina’s en het is niet bepaald ‘huis- tuin- en keukenseks’ wat de klok slaat. Voor sommigen zal er een wereld voor hun opengaan, voor de meer gevorderden is het gefundenes fressen… En ik moet bekennen, zelfs als homo lieten me de heterosekscenes niet onberoerd…

Ik vind het ontzettend knap en gedurfd dat je met zo’n boek debuteert. Fleur van Groningen is bij onze zuiderburen geen onbekende. Deze multi-getalenteerde dame, ze maakt ook muziek en tekent en schildert, is daarnaast ook nog eens columnist bij de Belgische versie van het tijdschrift Psychologie en heeft al een ironisch zelfhulpboek ‘Haal het slechtste uit je leven’ op haar naam staan. Haar debuutroman Swingers dwingt je om na te denken hoever jezelf zou gaan om echt alles uit het leven te halen en of dat nou eigenlijk wel de bedoeling van het leven is…

_____

Swingers is geschreven door Fleur van Groningen
verschenen bij uitgeverij Lebowski
Chris van Dongen is boekverkoper bij Boekhandel van Pampus, KNSM-laan 303