Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘T.S.’ door verschillende auteurs

Boek van de Week | ‘T.S.’ door verschillende auteurs

0

Boek van Week 24 

 Nog niet zo lang geleden heb ik een bijna 17-jarige een fors trauma bezorgd. De grote dag was aangebroken. In alle agenda’s stond deze dag met rode stift gearceerd. Laptops, mobieltjes, desktops in de winkel, alles was opgeladen en in gereedheid gebracht. Terwijl de opdrachtgever zich boog over een toets Wiskunde, nestelde ik me achter de in paraatheid gebrachte apparatuur. De klok tikte weg, het uur U was daar:

…de voorverkoop van een drietal concerten van Taylor Swift ging van start…

Het fenomeen Taylor Swift. De voor mij mysterieuze verschijning, popster, poëet, liefde van een American football player, miljardair en een ‘hard to get’ voor de aanstaande presidentskandidaten in de VS. Invloedrijk dus, op meerdere vlakken, meer dan muziek alleen.

Natuurlijk, ik ben bekend met de muziek van Taylor Swift en haar sterrenstatus. Ook de aankondiging van haar tour in Nederland was mij niet ontgaan. Maar die totale euforie en gekte? Waar komt die vandaan? Wat brengt de ‘Swifties’ zo in extase? De redactie van uitgeverij Atlas Contact heeft zich ongetwijfeld met dezelfde vragen beziggehouden. Kunnen wij hier iets mee? Hoe kunnen wij zicht krijgen op de diepere drijfveren en lagen van haar fans, zodat wij de wereld rondom T.S. beter leren begrijpen?

Hanna Kok, redacteur bij Atlas Contact, kwam uit bij programmamaker, cultuur- en literatuurwetenschapper en ‘Taylors Era’-podcastmaker Sophie Rutenfrans. Een schot in de roos!

In een door Hanna en Sophie samengestelde verzameling van dertien korte essays, dompelen evenzovele schrijvers je onder in het allesoverheersende Swift-gevoel. Dat gevoel van de iPod Shuffle op repeat bij ‘You belong with me’, de heftige discussies met vriendjes over ‘Blank Space’, Taylor Swift als mannenverslindster? Genderfluide of toch niet? De ondoorgrondelijke ‘easter eggs’ waarmee T.S. een bondje smeedt met haar fans en de meer dan intelligente wraak die Taylor neemt op haar platenmaatschappij door haar eigen nummers te coveren. Maar bovenal weten de dertien schrijvers die diepere snaren te raken die de hardcore Swifties onzichtbaar met elkaar verbindt. Daarmee is een zeer ge(s)laagd – literair – document ontstaan waarin “…dertien schrijvers de tijd nemen om eindelijk eens het lange antwoord te geven op de vraag: waarom Taylor Swift? It’s been a long time coming…”.

Ook voor non-Swifties. Die allesverslindende bewondering voor een artiest, de posters op je slaapkamer, de verbondenheid, de herinnering aan je jeugd. Het zit er allemaal in.

Tenslotte, het trauma.

Nadat ik succesvol was ingelogd, gebeurde het schier onmogelijke: op mijn oude desktop verscheen de tekst:

Er zijn 3281 wachtenden voor u… Ik kon het niet geloven. Dit was prijs! Ik appte mijn bijna 17-jarige alvast met het goede nieuws, wachtte rustig af tot ik aan de beurt was en maakte een vreugdesprongetje toen ik de tickets mocht gaan uitkiezen.

Maar…, wat is dit? Een vastloper…? Waar is m’n muis? … dit bestaat niet… Mocht ik nu wel of niet refreshen…? Ik geloof van wel… of juist niet…, jaa, jawel toch, dus…

Nachtenlang heb ik na het debacle liggen woelen in mijn bed, van schuldgevoel.

Op donderdag 5 juli, vrijdag 6 juli en zaterdag 7 juli 2024 staat Taylor Swift in de Johan Cruyff ArenA met The Eras Tour.

_____

T.S. is geschreven door diverse auteurs
Verschenen bij Uitgeverij Atlas Contact
Petra Hoogenboom is boekenadviseur bij IJburg Boeken, IJburglaan 561