Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘The Alternatives’ van Caoilinn Hughes

Boek van de Week | ‘The Alternatives’ van Caoilinn Hughes

0

Boek van Week 23 

De Flattery-zussen, Olwen, Rhona, Maeve en Nell, verliezen plots hun vader en moeder als ze alle vier min of meer aan het begin van hun volwassen leven staan. De zussen, ieder met volstrekt eigen passies en ondertussen flink uiteenlopende levenspaden, worden na jaren opnieuw herenigd op het Ierse platteland om hun oudste en plots verdwenen zus Olwen op te sporen. Voor de nieuwe roman van Ierse schrijver Caoilinn Hughes The Alternatives heb je echter niet per se drie zussen, overleden ouders, een voorliefde voor Ierse literatuur, affiniteit met Ierse gestes, of voorkennis van Heidegger nodig. In The Alternatives worden die eigenschappen netjes, behapbaar, en joviaal verpakt in vier karakterschetsen.

Herkenning in romans of literaire personages is zeker niet noodzakelijk, maar vaak wel een bepalende afweging om bepaalde boeken wel aan te schaffen en anderen te laten liggen, en blijkt ook uit advies dat af en toe gevraagd wordt in de boekhandel. (Ondergetekende is zelf in bezit van minstens anderhalf van die hierboven beschreven eigenschappen…) Hughes lijkt hier als auteur op in te spelen door levenservaringen (en dan ook nog in viervoud) te schetsen die ontzettend getekend zijn door hedendaagse ervaringen: een zus heeft haar carrière opgebouwd door Instagram-reels in haar keuken te maken tijdens de pandemie; een is een Tesla-bezittende workaholic; een geeft Zoom-colleges filosofie aan Amerikaanse studenten vanaf de andere kant van the pond.

Hughes weet details uit te werken en scenes neer te zetten waarmee het typisch rappe tempo van discussies tussen vier zussen bijgebeend kan worden. Maar om ouderverlies én zusterlijke banden én de vier individuele ervaringen hiervan in een chronologisch geconstrueerd verhaal samen te vatten, en dan ook nog met de nodige illustrerende anekdotes en filosoferende uitweidingen, doet Hughes’ verhaal soms tekort aan complexe persoonlijkheden en komen die soms oppervlakkig over.

The Alternatives moet een tour de force zijn geweest om te schrijven en samen te stellen, maar zo leest het boek ook. Zusterschap, verlies en werk zijn tenslotte ook overdonderend. The Alternatives werkt dit besef uit in speelse interacties en doet hiermee een optimistisch pleidooi voor zorg: voor de wereld, je huis, jezelf en je zussen.

______

The Alternatives is geschreven door Caoilinn Hughes
Uitgegeven door Riverhead Books
Taal Engels
Margot Baar is boekverkoper bij de Java Bookshop, Javastraat 145