Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Veranderen: methode’ van Edouard Louis

Boek van de Week | ‘Veranderen: methode’ van Edouard Louis

0

Boek van Week 19

In zijn wereldwijd zeer succesvolle debuutroman Weg met Eddy Bellegueule vertelt Edouard Louis hoe hij al het mogelijke deed om niet te vluchten, niet anders te zijn. In zijn laatste boek Veranderen: methode beschrijft hij hoe vluchten juist voelt als zijn enige optie. Deze beide verhalen zijn waar. Ze vertellen twee kanten van eenzelfde verschijnsel.

Net als in zijn eerdere boeken vormen sociale klassen, zelftransformatie en homoseksualiteit de thema’s in Veranderen: methode. We volgen Eddy in zijn verbeten strijd om te ontsnappen aan wie hij is en te worden wat hij wil zijn. Dit veranderingsproces wordt nauwkeurig beschreven vanaf het begin van zijn jeugd in het arbeidersgezin waarin hij niet wordt geaccepteerd tot aan de toonaangevende succesvolle jonge schrijver die zich begeeft onder de wereldwijde elite.

En daar komt hij niet zomaar, daar zit een enorme gedrevenheid om volledig iemand anders te worden achter. Ik las vol bewondering zijn planmatige aanpak om door middel van het imiteren van de mensen die hij bewondert, langzaam te transformeren.

Het begint bij vriendin Elena die hij ontmoet als hij naar de middelbare school gaat in Amiens. Zij helpt hem zich thuis te voelen in een nieuwe sociale klasse. Hier beginnen ook de ontmoetingen plaats te vinden met mannen die zich in hogere elitaire kringen begeven en die Eddy meenemen in hun wereld. Op de helft van het boek ontmoet Eddy de grote filosoof/schrijver Didier Eribon. Dan weet Eddy het zeker, dit is wie hij wil zijn. Dat het hem lukt om die wereldwijde succesvolle schrijver te worden is duidelijk. Dat daarmee aan het vluchten een einde is gekomen niet. Een mooi boek met een liefdevolle epiloog waarin de schrijver teruggaat in de tijd en beseft waar hij naar terugverlangt, ook al is het te laat.

_____

Veranderen: methode is geschreven door Edouard Louis vertaald door Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre
verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij
Klaartje van Beek is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145