Home Cultuur Interactief Namenmonument tot slaaf gemaakte mensen straks in Tropenmuseum

Interactief Namenmonument tot slaaf gemaakte mensen straks in Tropenmuseum

0
Impressie Studio Bertels.

Het Tropenmuseum ontwikkelt een digitaal namenmonument voor meer dan 200.000 tot slaaf gemaakte mensen in de koloniale periode. Het monument is een eerbetoon aan slaafgemaakte mensen in Suriname, Curaçao en Indonesië en komt in het hart van de tentoonstelling Onze koloniale erfenis op de eerste verdieping van het Tropenmuseum.

Het Digitaal Namenmonument maakt gegevens van honderdduizenden tot slaafgemaakte mensen zichtbaar. Het monument toont niet alleen hun namen maar juist ook hun onderlinge relaties, aangevuld met persoonlijke verhalen. Op deze manier probeert het Tropenmuseum een bij uitstek koloniale bron, waarin mensen als bezittingen stonden genoteerd, op een nieuwe manier te lezen en een onzichtbare geschiedenis een gezicht te geven.

De sociale verbondenheid van tot slaafgemaakte mensen

Het monument is op eerdere manieren te doorzoeken en bestaat uit twee delen: een grote projectie en touchscreens. De projectie bestaat uit een universum van persoonsnamen. Deze zijn doorzoekbaar via verschillende touchscreens. Klik je op een naam, dan zie je meer informatie over die persoon. Ook verschijnt een projectie waarin je ziet met wie van de namen in het monument deze persoon relaties had. Zoals een ouder en kind, of mensen die op dezelfde plantage leefden. Zo laat het monument de sociale verbondenheid van tot slaafgemaakte mensen zien. Want ondanks de poging tot slaaf gemaakten te ontmenselijken, behielden ze hun menselijkheid. Die hopen we op deze manier meer invoelbaar te maken.

Monument met bijna 200.000 namen

Tijdens de opening op 23 juni bevat het monument bijna 200.000 namen. Dit is slechts een klein deel van de totale hoeveelheid mensen die slaafgemaakt werden. Nieuw onderzoek kan worden toegevoegd zodat het namenmonument steeds verder groeit. Zeker de geschiedenis van slavernij in Indonesië is lang onzichtbaar gebleven. In een poging hier verandering in te brengen neemt het Tropenmuseum deel in verschillende initiatieven op dit gebied.

De nieuwe, vaste expositie Onze koloniale erfenis laat zien hoe kolonialisme de wereld van nu ook heeft gevormd, en hoe mensen kolonialisme doorstonden. De expositie zal zo’n zeven jaar staan.