Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Watertrappelen’ van Christina Sandu

Boek van de Week | ‘Watertrappelen’ van Christina Sandu

0

Boek van Week 19

Mijn oog viel vrijwel direct op dit mooi vormgegeven kleine, maar fijne boek ‘Watertrappelen’ van Cristina Sandu. Deze schrijfster groeide op in een Fins-Roemeens gezin waarin veel werd gelezen. Na haar studie literatuur in Parijs, Edinburg en Helsinki woonde ze op verschillende plekken in Europa om zich uiteindelijk in Engeland te vestigen. Ze spreekt zes talen en vertaalde dit boek zelf van het Fins naar het Engels.

Watertrappelen gaat over zes vrouwen achter het ijzeren gordijn die elkaar aan de oevers van een rivier ontmoeten om te zwemmen. Het zwemmen voor het plezier groeit langzaam uit tot een serieuze zaak. Wanneer de meisjes synchroonzwemmen ontdekken zetten ze alles op alles om de Olympische Spelen te bereiken. In het troebele water van de rivier perfectioneren ze met een ijzeren discipline hun bewegingen onder en boven water. Of het ze lukt de Olympische Spelen uiteindelijk te bereiken laat ik hier in het midden.

Ondertussen krijgen we een inkijkje in de latere levens van deze zes sterke vrouwen op verschillende plekken in de wereld, elk in andere fases van hun leven. Knap hoe de schrijfster in slechts enkele pagina’s elk verhaal invoelbaar weet te maken. De ontheemding, het snakken naar aansluiting, de verbazing en het geluk van het kunnen spreken en begrijpen van een vreemde taal worden fijnzinnig en poëtisch beschreven. De volgende passage uit het boek is me het meest bijgebleven.‘ ’De schoonheid van de drempel: aan de andere kant ervan was alles nog mogelijk. Misschien waren ze op dat moment gelukkiger en tevredener, dan ze ooit waren geweest of zouden zijn.’ Een mooi boekje voor de fijnproever.

_____

Watertrappelen is geschreven door Cristina Sandu
vertaald door Lisette Graswinckel
Verschenen bij uitgeverij Orlando
Klaartje van Beek is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145