Home Overzicht Innovatieve matrassenmaker strijkt neer in de Van Gendthallen

Innovatieve matrassenmaker strijkt neer in de Van Gendthallen

0

Onlangs zijn Wouter Simons en Bram Evers samen met industrieel ontwerper Frans de la Haye met hun project Ubed neergestreken in de Van Gendthallen op het Oostenburgereiland. Van daaruit gaan ze de concurrentie aan met de vele leveranciers van matrassen. Ze hebben een modulair matras ontwikkeld, dat is gemaakt van 100 procent recyclebare materialen. Dat past bij het uitgangspunt van de initiatiefnemer van de Van Gendthallen Eduard Zanen. Hij kiest voor huurders van de hallen die actief zijn op het gebied van kunst, technologie, innovatie en duurzaamheid.

De Van Gendthallen staan al sinds 1898 op het Oostenburgereiland. Ze werden gebouwd om er locomotieven en ander groot materieel te bouwen. De renovatie van dit Rijksmonument is in volle gang en krijgt een nieuwe bestemming. Straks zal ruimte zijn voor een dynamische mix van startups, bedrijven, winkels, horeca, sport en cultuur.

Het idee voor een nieuw matras is meerdere jaren geleden ontstaan bij Frans de la Haye, industrieel vormgever en onder andere bekend van het Auronde programma. Het was zijn plan om een matras te creëren met een modulaire en maximaal ventilerende opbouw, met voordelen voor de gebruiker en het milieu. Hierbij kijkt De la Haye vooral naar hoe de levensduur van een product verlengd kan worden om zo uiteindelijk minder materiaal en energie te verbruiken. Zo gebruikt Ubed bijvoorbeeld alleen materialen die langer meegaan en ook individueel verwisseld kunnen worden.

Met diverse ontwerpen ging De la Haye naar Eduard Zanen. Hij ondersteunt projecten die met behulp van innovatieve oplossingen de belasting op het milieu verminderen. Voor de dagelijkse leiding sluit uiteindelijk Wouter Simons aan, en even later marketeer Bram Evers. Na zo’n twee jaar testen en ontwikkelen, werd het eerste matras van Ubed vorig jaar verkocht.

Met een team van vier mensen is Ubed actief in de Van Gendthallen. Wouter Simons heeft voor zijn start bij Ubed de opleidingen Technische Bedrijfskunde en Econometrie afgerond. Hij heeft de dagelijkse leiding. Bram Evers kwam na zijn studie Digital Marketing en een baan bij een marketingbureau terecht bij Ubed. Samen met twee collega’s is het team verantwoordelijk voor een tal van activiteiten. Van het doorontwikkelen van het online platform tot het geven van slaapadvies. De matrassen worden overigens niet gemaakt in de Van Gendthallen, maar in België.

Het lijkt dat je als kleine speler op de markt, maar moeilijk kunt opboksen tegen de grote merken die dagelijks met reclameboodschappen op de tv te zien zijn. Maar hoewel de concurrentie in de matrassenindustrie hevig is, zijn ze bij Ubed ervan overtuigd dat de consument het waardeverschil zal zien. Ze hebben een heel nieuw concept ontwikkeld.

Het eerste wat ze anders hebben gedaan is het volledig uitschakelen van niet-duurzame materialen zoals schuim. De matrassen bestaan uit enkel ventilerende polyester lagen en stalen veren. Dit zorgt voor een frisse en hygiënische slaapomgeving en draagt bij aan een betere nachtrust.

Ubed matrassen zijn anders dan traditionele matrassen omdat ze modulair zijn opgebouwd. Dit betekent dat je de onderdelen gemakkelijk kunt vervangen voor nieuwe. Dit is handig wanneer een onderdeel van het matras meer slijtage vertoont dan de andere, omdat je dan niet het hele matras hoeft te vervangen. Door de levensduur van het matras te verlengen, wordt er minder energie verspild. Het vervangen van onderdelen is goedkoper dan het kopen van een volledig nieuw matras. Dit is niet alleen voordelig voor de consument, maar ook voor het milieu.

Check Ubed

Wouter Simons en Bram Evers. Foto Jos Heijnen.