Home Oostelijke Eilanden Zonnewendebrug verbindt Czaar Peterbuurt met Oostenburg

Zonnewendebrug verbindt Czaar Peterbuurt met Oostenburg

0

Een brug verbindt sinds kort de Czaar Peterbuurt met Oostenburg. Voetgangers kunnen nu gebruikmaken van brug 2106, die Zonnewendebrug is gedoopt. De brug over de Oostenburgervaart ligt in het verlengde van de Cruquiusstraat. De metalen leuning, die bestaat uit 360 balusters, zijn in 3D geprint.

Foto’s Odette Kleeblatt

Omdat het hier gaat om de brug met nummer 2106, is de brug ‘Zonnewende’ genoemd. 21 verwijst naar de dag en 06 de maand en 21 juni is de langste dag van het jaar. De inspiratie voor de vormgeving van de brug komt vooral uit de rijke, industriële geschiedenis van Oostenburg, waar vroeger schepen en locomotieven werden gebouwd. Daar kwam veel techniek bij kijken.

Aan beide zijden van de brug zijn er 180 balusters. Elke baluster is nét even anders. De één heeft bijvoorbeeld een net iets grotere verdikking, of is net iets meer gedraaid. Direct naast elkaar merk je het verschil nauwelijks op, maar als ze over de hele lengte op een rij staan, zie je de vorm veranderen. Door dat verschil krijg je in de lengte een soort beweging. Om eenheid te krijgen in de brug is gekozen voor een kleur. De grijsgroene coating heeft een beetje associatie met een industriële kleur.

De brug heeft verder een simpele uitvoering. Het brugdek rust op twee zware, betonnen pijlers. Het middenstuk is uitneembaar. Vanuit de leuning schijnt ‘s avonds verlichting op de balusters. De brug is rolstoelvriendelijk: het houten brugdek heeft een antislipvoorziening en er is geen opstap. De brug heeft een lichte helling om een bepaalde doorvaarhoogte mogelijk te maken.