Home Overzicht Boek van Wim Verbei over Amerikaanse bluesartiesten op bezoek in Nederland

Boek van Wim Verbei over Amerikaanse bluesartiesten op bezoek in Nederland

0

De grootste blueskenner van Nederland, Wim Verbei woont in Oost. Hij schreef voor bladen als Hitweek, Jazzwereld en muziekkrant Oor over blues. Nog steeds leeft blues, getuige de vele concerten en festivals die er tegenwoordig plaatsvinden.

De bluestraditie is in ons land niet eens zo oud. Voor 1920 kwam het woord blues niet in Nederland voor. Voor Verbei ligt de oorsprong van de blues bij Afro-Amerikaanse muzikanten. In zijn nieuwe boek ‘Blues Op Bezoek’ beschrijft hij uitvoerig wanneer en hoe deze artiesten naar Nederland kwamen. Voor de Tweede Wereldoorlog mondjesmaat maar sinds de jaren vijftig zeer regelmatig onder andere op festivals als Chicago Blues Festival of North Sea Jazz. Zo kwam in 1952 Big Bill Broonzy voor het eerst naar Nederland. De ondertitel van het boek is ‘De ontvangst van de Afro-Amerikaanse blues in Nederland’. Door een uitvoerige opsomming van alle concerten die deze muzikanten in ons land gaven laat Verbei zien dat Nederland een belangrijk land was en is voor bluesartiesten.

Het boek wordt op 28 mei, 16.00 uur, gepresenteerd bij platenwinkel Concerto in de Utrechtsestraat. Wim Verbei zal er praten over het boek en het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Han van Dam, pianist van Barrelhouse.
Binnenkort op oost-online een uitgebreidere kennismaking met Wim Verbei.