Home BoekvandeWeek Boekenkeus: ‘Ik heet Reinier en mijn huis is afgebrand’ van Joke van...

Boekenkeus: ‘Ik heet Reinier en mijn huis is afgebrand’ van Joke van Leeuwen

0

26 Joke van Leeuwen heeft met haar nieuwe kinderboek Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand weer een pareltje afgeleverd. Met haar kenmerkende poëtische stijl en humor laat ze ons kennis maken met Reinier en zijn ouders.

Hun huis is afgebrand en nu hebben ze een tijdelijk ander onderkomen. Reinier probeert terug te halen wat er nou precies is gebeurd die nacht. Hij denkt vaak terug aan zijn afgebrande huis dat al meer dan 100 jaar bestond. Hoe zag het er ook al weer uit? En wie hebben er voor Reinier gewoond? Reinier krijgt verschillende oud-bewoonsters ‘op bezoek’ die voor hem in zijn zolderkamertje hebben gewoond. Henke was ooit bewoner van dezelfde kamer. Zij was het dienstmeisje van een rijk gezin dat in het huis woonde. Mitzi heeft er tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken gezeten. Hoe zou het haar vergaan zijn? Heeft ze de oorlog overleefd?

Door de herinneringen aan zijn oude huis een plek te geven, ontstaat er langzamerhand ruimte om uit te kijken naar het nieuwe huis dat op dezelfde plek gebouwd wordt.

‘Mijn ene broer zei een keer: “Oude huizen hebben een ziel.” Ik weet niet wat een ziel is. Ik vroeg het hem niet. Misschien is het iets wat je kunt ruiken in een oud huis. Ons nieuw opgebouwde huis zal anders ruiken dan het oude.’

_____

Ik heet Reinier en mijn huis is afgebrand is geschreven door Joke van Leeuwen
en verschenen bij Uitgeverij Querido
Sanne Fase is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145